Quantcast
Air Liquide: Νέο συμβόλαιο για το έργο ITER που ενισχύει την ηγετική της θέση στην κρυογονική - enikonomia.gr
share

Air Liquide: Νέο συμβόλαιο για το έργο ITER που ενισχύει την ηγετική της θέση στην κρυογονική

δημοσιεύτηκε:

Η Air Liquide ανακοίνωσε την υπογραφή ενός νέου συμβολαίου με τον οργανισμό ITER-India, που αφορά στο σχεδιασμό και στην κατασκευή 19 κρυογονικών γραμμών μεταφοράς για το έργο ITER.  Η συμφωνία αυτή αποτελεί συνέχεια των δύο συμβολαίων που είχαν υπογραφεί το 2012 και το 2013, με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την Air Liquide για το έργο ITER να φθάνουν συνολικά το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Αυτή η νέα συμφωνία αποδεικνύει την ηγετική θέση της Air Liquide στην κρυογονική, ένα κλάδο με πολύ εξειδικευμένες ανάγκες σε ό,τι αφορά σημαντικά επιστημονικά έργα.

Το διεθνές έργο ITER στοχεύει στην ανάπτυξη ενός πειραματικού αντιδραστήρα με σκοπό να αποδείξει την επιστημονική και τεχνολογική σκοπιμότητα της σύντηξης ως νέας πηγής ενέργειας. Για την εξασφάλιση των πολύ ισχυρών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που απαιτούνται για την κάλυψη και τη σταθεροποίηση της σύντηξης, είναι απαραίτητη η χρήση υπεραγώγιμων μαγνητών, που λειτουργούν μόνο σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι νέες κρυογονικές γραμμές θα μεταφέρουν ήλιο σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, κοντά στο απόλυτο μηδέν σε μερικές περιπτώσεις (-269°C). Η κατασκευή τους απαιτεί εκλεπτυσμένο σχεδιασμό και τη χρήση διαδικασιών υψηλής τεχνολογίας .

Μετά την ολοκλήρωση του έργου των μεγάλων κρυογονικών εγκαταστάσεων για το CERN , η Air Liquide, χάρη στην εξειδίκευση που διαθέτει στον τομέα της κρυογονικής, αποτελεί πλέον ένα σημαντικό βιομηχανικό εταίρο του έργου ITER. Συγκεκριμένα, προμηθεύει τους ψύκτες ηλίου και αζώτου καθώς και τις 19 κρυογονικές γραμμές που απαιτούνται. Συγκεκριμένα οι ψύκτες ηλίου και αζώτου, οι οποίοι και χρησιμοποιούνται στο κρυογονικό εργοστάσιο του ITER, θα αποτελούν το μεγαλύτερο συγκεντρωτικό σύστημα ψύξης που κατασκευάστηκε ποτέ.

Ο François Darchis, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής  της Air Liquide και υπεύθυνος για θέματα Καινοτομίας, σχολίασε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον ITER-India για την εμπιστοσύνη του. Η συμφωνία αυτή αποδεικνύει τη μοναδική τεχνογνωσία της Air Liquide στον τομέα των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και την ικανότητά της να παρέχει συστήματα πολύ υψηλής τεχνολογίας για την ανταπόκριση στις πλέον φιλόδοξες επιστημονικές προκλήσεις. Η Air Liquide συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στα μεγάλης κλίμακας παγκόσμια επιστημονικά έργα και στην ανάπτυξη των ενεργειακών λύσεων του μέλλοντος».

Ο Καθηγητής D. Bora, Διευθυντής του Ινστιτούτου ITER-India, δήλωσε: « Το σύστημα κρυογονικής του ITER αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα και πολύπλοκα συστήματα μετά το CERN. Είμαστε ευχαριστημένοι που σε αυτή την προσπάθεια έρευνας για τη σύντηξη έχουμε την Air Liquide συνεργάτη μας».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.