Quantcast
Σόιμπλε: Απορρίπτει την πρόταση του ESM για πλαφόν 2% στα επιτόκια των ελληνικών δανείων - enikonomia.gr
share

Σόιμπλε: Απορρίπτει την πρόταση του ESM για πλαφόν 2% στα επιτόκια των ελληνικών δανείων

δημοσιεύτηκε:

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει την πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να υπάρξει πλαφόν στο 2% για τα επιτόκια των ελληνικών δανείων έως το 2050, ανεξάρτητα από το πώς θα διαμορφώνονται αυτά στην αγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο.
Ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι διατεθειμένος να συζητήσει για επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, για χαμηλότερα επιτόκια και παράταση της περιόδου χάριτος, αλλά από το 2018, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με την πρόταση του ESM, αν τα επιτόκια στην αγορά αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες πάνω από το 2%, τότε το επιπλέον ποσό που θα έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα για τόκους δεν θα της χαριζόταν, αλλά θα μετατίθετο για μετά το 2050, ώστε να μην υπάρξει ζημία των δανειστών. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, καθώς κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει τελικά αυτούς τους τόκους.
Σημειώνεται ότι τα δάνεια της Ελλάδας από τον ESM έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο καθορίζεται με βάση τα εκάστοτε επιτόκια της αγοράς. Επειδή σήμερα τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά, η δαπάνη για τόκους της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλή , αλλά αν τα επιτόκια αυξηθούν στο μέλλον η κατάσταση αυτή θα αλλάξει. Για τον λόγο αυτό, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να γίνει σταθερό το επιτόκιο των ελληνικών δανείων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.