http://www.enikonomia.gr/economy/113464,antistrofi-metrisi-gia-ta-101-metopa-tis-defteris-axiologisis.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_113464_88135515e8-91f61b51811c543a.jpg Σε διαδικασία αντίστροφης μέτρησης για τα 10 +1 μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο με δεδομένο ότι οι συνομιλίες ξεκινούν σε... 8/19/2016 7:44:08 AM

Αντίστροφη μέτρηση για τα 10+1 μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης

Αντίστροφη μέτρηση για τα 10+1 μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης

Σε διαδικασία αντίστροφης μέτρησης για τα 10 +1 μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο με δεδομένο ότι οι συνομιλίες ξεκινούν σε λίγες ημέρες, κατ’ αρχήν για τα 15 προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Η πρώτη αυτή φάση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου ώστε να συνεχιστεί η δεύτερη αξιολόγηση με τα συνολικά 43 προαπαιτούμενα που εκτός των άλλων θα κρίνουν και την συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη νέα αυτή δύσκολη περίοδο για την οποία όλοι εύχονται αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι θα τελειώσει γρήγορα, θα ξεκινήσει ουσιαστικά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει να δώσει την πρώτη επίσημη αναφορά προόδου στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου ενώ την επομένη, 10 του μήνα, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να δώσει το περίγραμμα της οικονομικής τους πολιτικής για το 2017 στην ομιλία του στην ΔΕΘ.

Παρότι όλοι το ξορκίζουν το πρώτο μεγάλο βασικό μέτωπο θα είναι τα δημοσιονομικά.

Οι δανειστές θα επιστρέψουν αν οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι ύψους 3,6 δισ. που ψηφίστηκαν ένα τρίμηνο πριν, αποδίδουν τα αναμενόμενα ή θα πρέπει να γίνουν «διορθώσεις». Τούτο με δεδομένο ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η διαβούλευση για την σύνταξη του προϋπολογισμού του 2017.

Ήδη οι δανειστές φαίνεται να έχουν αντιρρήσεις σχετικά με τις πηγές που μπορούν να χρηματοδοτήσουν το εθνικό ταμείο αλληλεγγύης που εξήγγειλε μεν τον Μάιο ο Πρωθυπουργός αλλά αναμένει ακόμη να βρει πόρους και δομές λειτουργίας.

Από εκεί και πέρα τα μεγάλα μέτωπα τις επόμενης περιόδου θα είναι:

1. Η πλήρης υλοποίηση του ασφαλιστικού και η δημιουργία του νέου Ενιαίου Φορέα Κύριας ασφάλισης μέχρι και τον Μάρτιο του 2017. Το ΔΝΤ θεωρείται βέβαιο ότι θα επανέλθει ζητώντας μειώσεις στις υφιστάμενες συντάξεις ειδικά αν εντοπιστούν δημοσιονομικές αποκλίσεις.

2. Την οριστικοποίηση του σχεδίου για την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων που θα αντικατασταθούν σταδιακά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με στόχο την εξοικονόμηση 900 εκ ευρώ ως το 2019.

3. Την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Πρώτη εκκρεμότητα είνια η ολοκλήρωση και κύρωση από την Βουλή της σύμβασης για το Ελληνικό, η ολοκλήρωση της πώλησης του 5% στον ΟΤΕ και η παραχώρηση της διαχείρισης της Εγνατίας Οδού.

4. Την προώθηση του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την έναρξη της διαδικασίας δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).

5.
Την οριστικοποίηση και τον διορισμό της εποπτικής αρχής για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

6. Την ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ και την σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης αρχής Εσόδων.

7. Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

8. Την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την διαχείριση των κόκκινων δανείων με την αναμόρφωση του «Νόμου Δένδια» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων. Αυτό που εκκρεμεί είναι να οριστικοποιηθεί η εξωδικαστική διαδικασία εκκαθάρισης των επιχειρηματικών δανείων και η αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα. Παράλληλα θα πρέπει να θεσμοθετηθεί δικαστική ασυλία για τα στελέχη των τραπεζών που θα αναλάβουν τις εκκαθαρίσεις.

9. Την συμφωνία σε ό, τι θα πρέπει να αλλάξει στην αγορά εργασίας. Οι δανειστές έρχονται με αιτήματα για την αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, την επαναφορά της ανταπεργίας και της θέσπισης κινήτρων για μερική απασχόληση.

Η Κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού εργασίας επιμένει ότι το μόνο θέμα διαπραγμάτευσης είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

10. Την πρώτη φάση της αναμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων του δημοσίου. Το θέμα είναι αρκετά ακανθώδες αφού το ΥΠΕΘΑ έχει υποσχεθεί αλλά δεν έχει παρουσιάσει ακόμη τα ισοδύναμα για να σωθούν οι μισθολογικές προαγωγές και οι ωριμάνσεις για τους μισθούς των στρατιωτικών, των σωμάτων ασφαλείας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ