Quantcast
Ποιες χώρες έχουν ΕΝΦΙΑ και ποιες φόρο περιουσίας - enikonomia.gr
share

Ποιες χώρες έχουν ΕΝΦΙΑ και ποιες φόρο περιουσίας

δημοσιεύτηκε:

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία έρευνας σχετικά με τους φόρους στην ακίνητη περιουσία που ισχύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει το taxheaven.gr

Ο Φόρος Ακίνητης περιουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Φόρο αντίστοιχο με τον ελληνικό Εν.Φ.Ι.Α. έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ισλανδίας αλλά και της Νορβηγίας) εκτός από την Μάλτα.(πίνακας 1)

Διαφορά στον φόρο ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η ακίνητη περιουσία υπάρχει στην πλειοψηφία των χωρών που επιβάλλουν φόρο ακίνητης περιουσίας, εκτός από την Κύπρο την Λετονία και την Σουηδία.

Έκπτωση στον φόρο για την πρώτη κατοικία έχουν : Η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία.


  • 1 Καθορίζεται από τον δήμο.
  • 2 Μείωση 50%
  • 3 Μειώσεις για μικρές κατοικίες
  • 4 φόρος στις εξοχικές κατοικίες
  • 5 ‘Έκπτωση για Δεύτερο σπίτι και εξοχική κατοικία
  • 6 Εξαίρεση για άτομα με ειδικές ανάγκες και συνταξιούχους

Φόρος Κληρονομιάς και φόρος μεταβίβασης ακινήτων

Φόρο κληρονομιάς και δωρεάς επιβάλλουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα 2, ενώ ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, δεν επιβάλλεται μόνο από τρεις χώρες. (Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία)

Ακολουθούν οι εξής χώρες:


  • * Φόρος μόνο στην κληρονομιά ακινήτων και μεριδίων
  • ** Με κατώτατα όρια
  • *** φόρος δωρεών μόνο

Φόρος περιουσίας

Φόρο στην συνολική περιουσία (Net wealth tax) επιβάλλουν μόνο 2 χώρες. Η Ισπανία, και η Νορβηγία, ενώ η Ιταλία επιβάλλει χαρτόσημο επί των Χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων μόνο.


Ακολουθούν οι εξής χώρες:

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι σύμφωνα με τα στατιστικά της eurostat το 2014 πάνω από το ένα τέταρτο (27,1 %) του πληθυσμού της ΕΕ-28 ζούσε σε ιδιόκτητη κατοικία για την οποία υπήρχε δάνειο ή υποθήκη σε εκκρεμότητα, ενώ περισσότερο από τα δύο πέμπτα (43,0 %) του πληθυσμού ζούσε σε ιδιόκτητη κατοικία χωρίς δάνειο ούτε υποθήκη.

Συνολικά δηλαδή 7 στα 10 (70,1 %) άτομα στις 28 χώρες της Ευρωπαικής ένωσης ζούσαν σε ιδιόκτητες κατοικίες, ενώ το 19,1 % ζούσε σε κατοικίες με ενοίκιο στην αγοραία τιμή και το 10,8 % με μειωμένο ενοίκιο ή δωρεάν.

Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ ζούσε σε ιδιόκτητη κατοικία το 2014, ποσοστό το οποίο κυμαίνεται από 52,5 % στη Γερμανία (το χαμηλότερο) έως 96,1 % στη Ρουμανία (το υψηλότερο).

Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στην μέση με το ποσοστό των ιδιόκτητων κατοικιών το 2014 να κυμαίνεται στο 74%. Ωστόσο από το ποσοστό αυτό, για το 16% περίπου υπήρχε δάνειο ή υποθήκη. Το υπόλοιπο 58% περίπου του πληθυσμού ζούσε σε ιδιόκτητη κατοικία απαλλαγμένη από κάθε βάρος.

Πηγή: taxheaven.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.