Quantcast
Με νέους φόρους έρχεται ο προϋπολογισμός του 2017 - enikonomia.gr
share

Με νέους φόρους έρχεται ο προϋπολογισμός του 2017

δημοσιεύτηκε:

Mε πολλούς νέους φόρους θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού.


Την 1η Ιανουαρίου 2017 θα καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ 30% σε όποια νησιά υφίσταται ακόμη, θα αυξηθούν περαιτέρω οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα, θα επιβληθεί φόρος 5% στη σταθερή τηλεφωνία και φόρος στον καφέ, θα αυξηθεί η φορολογία στα τσιγάρα, ενώ θα επιβληθεί και φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Περίπου 400 εκατ. ευρώ θα εισφέρει η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στον νέο προϋπολογισμό. Από την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και την επιβολή φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, εκτιμάται ότι θα προέλθουν έσοδα περίπου 140 εκατ. ευρώ. Από την επιβολή ειδικού φόρου στον καφέ οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Επίσης, από την επιβολή τέλους 5% στους λογαριασμούς τηλεπικοινωνιών σταθερής τηλεφωνίας θα εισπραχθούν περίπου 50 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο προϋπολογισμός του 2017 αναμένεται να δεχθεί ενίσχυση της τάξης των 135 εκατ. ευρώ, λόγω των αλλαγών στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.


Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ

Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ -υψηλότερο απ’ το στόχο του προγράμματος οικονομικής πολιτικής- αλλά και 760 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για εκατοντάδες χιλιάδες αδύναμα νοικοκυριά, θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 που πρόκειται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Όπως επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό των 760 εκατ. ευρώ θα περιλαμβάνεται ως πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το οποίο χορηγείται στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά τα οποία υπολογίζεται ότι θα είναι 267.000, καθώς από 1.1.2017 το Εισόδημα αυτό θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 που θα προσεγγίζει το 2% του ΑΕΠ -υψηλότερο του στόχου που ήταν 1,75% του ΑΕΠ. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει ακόμη ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2017.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.