Quantcast
«Καυτό» πενθήμερο για δόση, χρέος και πλεονάσματα - enikonomia.gr
share

«Καυτό» πενθήμερο για δόση, χρέος και πλεονάσματα

δημοσιεύτηκε:

Ένα καυτό πενταήμερο θα ζήσει από σήμερα το βράδυ το οικονομικό επιτελείο το οποίο θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον για την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και αμέσως μετά στο Eurogroup της Δευτέρας όπου θα κριθεί το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Το τριήμερο της παραμονής του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη είναι μέσα από την αντιπαράθεση ΕΕ – ΔΝΤ να περάσουν τις ελληνικές θέσεις και για το θέμα του χρέους αλλά και για τους μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Θα επιχειρήσουν δηλαδή , να γεφυρώσουν την αντίθεση μεταξύ της παρελκυστικής των ευρωπαίων για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και της σταθερής στάση του ΔΝΤ για λύση εδώ και τώρα ώστε να προκύψει για την Ελλάδα κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Ως τέτοιο θετικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα στην συμφωνία της 25ης Μαΐου για την ελάφρυνση του χρέος

Μόλις δηλαδή τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμών μέτρων και να ανακοινωθούν σε όλη τους την έκταση τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το θέμα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που έφερε χθες στην δημοσιότητα το ΔΝΤ με την έκθεση του για τις δημοσιονομικές προοπτικές των κρατών μελών του θα είναι ένα ακόμη καυτό θέμα συζήτησης.

Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης μέσα από τις ακραίες προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα προσπαθήσουν να υπάρχει έστω και ως εναλλακτική πρόβλεψη το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στοχεύει σε πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018 όπως προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.

Συγκεκριμένα στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικού Σχεδιασμού 2017 -2020 το οποίο επίτηδες καθυστερεί από το Ιούνιο να τεθεί έστω και ως εναλλακτική πρόβλεψη ( σχέδιο Β ) η αναγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων 2,5% του ΑΕΠ για το 2019 και 2% του ΑΕΠ για το 2020 κάτι τώρα δεν δέχονται προς το παρόν Γερμανία και Ολλανδία.

Αγωνία ακόμη για τα προαπαιτούμενα

Στο μεταξύ στην Αθήνα χθες έκλεισαν άλλα δύο από τα 15 προαπαιτούμενα που αποτελούν την πουρά της πρώτης αξιολόγησης . Δρομολογήθηκε η νομοθέτηση του νέου θεσμικού πλαισίου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Μένει πλέον να ρυθμιστεί και το τέλος των εκρπομπών ρύπων και των ΑΠΕ πριν το υπουργείο οικονομικών δηλώσει ότι έχει ολοκληρώσει και τα 15 μέτρα και περάσει το συνολικό πακέτο από την πιστοποίηση της συμμόρφωσης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (EWG).

Ωστόσο όσο μένει ακόμη ανοιχτό το θέμα των τελών ρύπων και των ΑΕΠ η αγωνία συνεχίζεται όσο ο χρόνος λιγοστεύει για το Eurpgroup της Δευτέρας.

Ένας δεύτερος προβληματισμός είναι πως θα δούν τα κοινοιτκά όργανα το θέμα της αξιολόγησης των διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών το οποίο έχει μεν δρομολογηθεί αλλά η όλη διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου που θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης,


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.