Quantcast
Eurogroup: Αποφασίστηκε το «σπάσιμο» στα δύο της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Eurogroup: Αποφασίστηκε το «σπάσιμο» στα δύο της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Το «πράσινο
φως» για δύο «υπο-δόσεις» αποφάσισε να δώσει το Eurogroup, σπάζοντας την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.


Η κυβέρνηση
διαμηνύει ότι έχει ήδη εκπληρώσει το σύνολο των 15 προαπαιτούμενων που
απαιτούνταν για την έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, έχοντας σχεδόν
προεξοφλήσει την εκταμίευσή της.
Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, αποφασίστηκε η εκταμίευση 1,1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ θα δοθούν μετά την αξιολόγηση από το Euro Working Group της 24ης Οκτωβρίου. Και αφού πρώτα, η ελληνική πλευρά παρουσιάσει τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών καλωσόρισαν την εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και επεσήμαναν την ανάγκη εφαρμογής των απαραίτητων επιπλέον μέτρων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του ενεργειακού τομέα, αλλά και την ενίσχυση της τραπεζικής διακυβέρνησης, την πλήρη εγκαθίδρυση μιας νέας ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων και την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Σημειώνει επίσης, την περαιτέρω πρόοδο στην συγκρότηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων – της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ).

Το Eurogroup τονίζει ότι η επιλογή των μελών του Συμβουλίου των Διοικητών στην EEΣΠ, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του προέδρου και του CEO, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα ώστε το ταμείο να λειτουργεί κανονικά πριν το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

“Για τον σκοπό αυτό, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία επιλογής θα ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις του νόμου για την ΕΕΣΠ, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μέλη του Συμβουλίου είναι πλήρως ανεξάρτητα, με επαγγελματισμό και ξεκάθαρη εμπειρία και ότι τα κριτήρια διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από την δεύτερη δόση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ιουλίου και του Αυγούστου και σημειώνει τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των στοιχείων του Σεπτεμβρίου, που θα είναι αργότερα τον Οκτώβριο.

Η θετική αξιολόγηση των θεσμών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση των 1,7 δισ. ευρώ, που θα καταβληθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλουν με τους θεσμούς στα μέτρα που χρειάζονται για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και καλωσορίζουμε την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου” υποστηρίζει η ανακοίνωση του Eurogroup.








share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.