Quantcast
Τη διαμεσολάβηση ως θεσμική εξωδικαστική λύση προωθεί ο ΟΠΕΜΕΔ - enikonomia.gr
share

Τη διαμεσολάβηση ως θεσμική εξωδικαστική λύση προωθεί ο ΟΠΕΜΕΔ

δημοσιεύτηκε:

Για τον θεσμό της διαμεσολάβησης και την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών μίλησε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ (Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών), Νικόλας Κανελλόπουλος.

«Με τη διαμεσολάβηση ο ενδιαφερόμενος κερδίζει χρόνο, χρήμα και η όποια διαδικασία γίνεται εμπιστευτικά, χωρίς να λάβει δημοσιότητα», σημείωσε ο κ. Κανελλόπουλος.

«Μια δικαστική αντιδικία σε συστήματα όπως το δικό μας, είναι μακροχρόνια, επώδυνη και κουραστική διαδικασία», υπογραμμίζει. «Η διαμεσολάβηση δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από 24 ώρες. Κάθε ώρα στοιχίζει περίπου 100 ευρώ. Συνεπώς, τα χρήματα που δαπανώνται συνολικά στην πιο δύσκολη και μακράς διάρκειας υπόθεση, δεν ξεπερνούν τα 2.400 ευρώ», εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος.

Η εμπιστευτικότητα είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο στη διαμεσολάβηση, καθώς δεν υπάρχουν τα δικόγραφα και η δημοσιότητα που δίνεται σε μια υπόθεση που εκδικάζεται στα δικαστήρια. Για αυτό και στη Γαλλία, το 70% των οικογενειακών υποθέσεων επιλύονται εξωδικαστικά, σύμφωνα με τον γγ του ΟΠΕΜΕΔ.

Σε ό,τι αφορά τους δικηγόρους, είπε ότι πρόκειται για ένα ακόμη «όπλο» στην εργαλειοθήκη τους και ότι εκείνοι κρίνουν κάθε φορά, αν μια υπόθεση μπορεί να επιλυθεί εξωδικαστικά ή όχι.

Αναφερόμενος επίσης στο κόστος της εκπαίδευσης των δικηγόρων προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, επεσήμανε ότι πλέον έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό, δηλαδή περίπου στα 1.700 ευρώ.

Η εξωδικαστική επίλυση των αντιδικιών δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που κρίθηκε απαραίτητη η ίδρυση του ΟΠΕΜΕΔ στον οποίον συμμετέχουν 20 σημαντικοί κοινωνικοί εταίροι και φορείς της οικονομικής ζωής και της επιστημονικής κοινότητας, όπως εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται αύριο Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, εκδήλωση με τίτλο «Διαμεσολάβηση: η Θεσμική εξωδικαστική λύση» που συνδιοργανώνουν ο ΟΠΕΜΕΔ -Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών, η ΔΕΘ HELEXPO, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» εντός του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ HELEXPO.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν ο Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην πρωθυπουργός, επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ, ο Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Νικόλαος Βαλεργάκης πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο Σπυρίδων Μάμαλης, πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμους Βιομηχανιών Β. Ελλάδας και ο Τάσος Τζήκας, πρόεδρος ΔΕΘ HELEXPO.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.