Quantcast
Έκλεισε το δημοσιονομικό κενό για το 2017, «αγκάθι» οι ομαδικές απολύσεις - enikonomia.gr
share

Έκλεισε το δημοσιονομικό κενό για το 2017, «αγκάθι» οι ομαδικές απολύσεις

δημοσιεύτηκε:

Κλείδωσε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 στο 1,8% του ΑΕΠ και δεν υπάρχει πλέον δημοσιονομικό κενό για το 2017 σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.



Χωρίς να «πειραχθεί» το κονδύλι των 300 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες κατατίθεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή ενώ παραμένει μεγάλη η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018.

Ωστόσο σε απόσταση παραμένουν ακόμη υπουργείο εργασίας και δανειστές για τα εργασιακά μετά την τετράωρη συνάντηση που είχε η αρμόδια υπουργός κ. Εφη Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των δανειστών με μεγαλύτερα αγκάθια το θέμα των ομαδικών απολύσεων και της επαναφοράς των ΣΣΕ

Η εμμονή των εκπροσώπων της ΕΕ και του ΔΝΤ για την απελευθέρωση των απολύσεων μέσω της άρσης της οποιαδήποτε διοικητικής παρέμβασης από το υπουργείο εργασίας οδήγησε την συζήτηση σε αδιέξοδο.

Τούτο διότι το υπουργείο εργασίας από την άλλη μπορεί να συζητήσει την αύξηση του ορίου τω απολύσεων από το 5% που ισχύει σήμερα αλλά θεωρεί ότι οι ομαδικές απολύσεις θα πρέπει να έχουν διοικητική έγκριση .

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής,

Ωστόσο οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν ώστε να καταργηθεί η διοικητική έγκριση δηλαδή η έγκριση των ομαδικών απολύσεων από το υπουργείο εργασίας γεγονός που πρακτικά θα απελευθερώσει τελείως το όριο των απολύσεων .

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του.

Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συναντηθούν ξανά για τα θέματα της αγορά εργασίας αύριο

Διαπραγμάτευση με έτοιμη συνταγή

Νωρίτερα το μεσημέρι στέλεχος του υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών παραδέχονταν ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με βάση έτοιμο κείμενο που κατέθεσαν οι θεσμοί. Με βάση το κείμενο αυτό σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά και ειδικότερα ακόμη το προϋπολογισμό του 2017 τόνιζε ότι πλέον η διαφορά με τους θεσμούς είναι πλέον μηδαμινή και δεν ξεπερνά τα 50 εκ ευρώ, ποσό το οποίο και υπερκαλύφθηκε.

Συνεπώς ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου θα κατατεθεί κανονικά αύριο στην Βουλή.



Αναφορικά με το 2018 το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι δανειστές παραμένει στα εξακόσια εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών το ζήτημα τίθεται σε διαπραγμάτευση σε συνδυασμό με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τις παρεμβάσεις το χρέος

Πρόβλημα υπάρχει και με το πακέτο της παιδείας και εντοπίζεται στ θέμα του νομοθετικού πλαισίου γα τις απολύσεις εκπαιδευτικών στην ιδιωτικής εκπαίδευση για το οποίο οι θεσμοί και ειδικότερα το ΔΝΤ ζητούν να αλλάξει.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα έως την Τρίτη, οπότε θα αναχωρήσουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου και όπως ανέφερε πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων επιδιώκουμε να φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο τη συζήτηση ώστε να μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εξ αποστάσεως έως το χρονικό ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός



Πολύ κοντά στη συμφωνία βρίσκεται η κυβέρνηση και οι θεσμοί για τον εξωδικαστικό μηχανισμό των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή που μετέχει στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ίδια πηγή, αύριο το πρωί μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών αναμένεται να ανακοινωθεί συμφωνία για το θέμα αυτό. Σημειώνεται ότι η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που μετέχει στη διαπραγμάτευση, στη ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά θα περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο από 50.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός αφορά στη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, προμηθευτές, κ.α. Σημειώνεται δε, ότι για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών τους. Αν οι πιστωτές δεν συναινέσουν στην ένταξη τότε η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν μπορεί να ενταχθεί στη διαδικασία.

Για να καθίσει μία επιχείρηση με τους πιστωτές της στο ίδιο τραπέζι της διαπραγμάτευσης – αν είναι μεγάλου μεγέθους – θα λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένοι δείκτες (EBITDA, ο τζίρος, το ύψος των χρεών, ο κλάδος δραστηριότητας κλπ.), ενώ για τις μικρές θα υπάρχει επίσης ένα πλαίσιο που θα οριστεί μέσω της νομοθεσίας αλλά τους συγκεκριμένους δείκτες θα τους ορίζει η κάθε τράπεζα.

Το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο θα αφορά σε παλαιά χρέη επιχειρήσεων δηλαδή που είχαν βεβαιωθεί έως τον Σεπτέμβριο, έχει ισχύ περί τους 18 μήνες, ενώ οι πρώτες υποθέσεις θα ξεκινήσουν να εξετάζονται δύο με τρεις μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοθετήματος.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των χρεών προς το Δημόσιο και κυρίως σε ότι αφορά τις οφειλές ΦΠΑ και ΦΜΥ η ίδια πηγή ανέφερε ότι εκτός κουρέματος, μένουν ΦΠΑ και ΦΜΥ που έχουν εισπραχθεί αλλά δεν έχουν αποδοθεί στο δημόσιο. Αντιθέτως ΦΠΑ και ΦΜΥ που δεν έχουν εισπραχθεί θα μπορούν να “κουρεύονται”.
Σε ότι αφορά το ζήτημα των ποινικών ευθυνών, το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι στο προωθούμενο νομοσχέδιο θα υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη νομική κάλυψη των στελεχών που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων.

Τη διαδικασία θα διευθετούν οι 2500 δικαστικοί διαμεσολαβητές.

Σημειώνεται τέλος ότι η σημερινή συνάντηση για τα θέματα της απελευθέρωσης των αγορών και την υιοθέτησης της τρίτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και όσων μετρων δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη από την πρώτη και τη δεύτερη εργαλειοθήκη, αναβλήθηκε και θα γίνει αύριο το πρωί.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.