Quantcast
TτΕ: Στα 79,3 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια στη χώρα μας - enikonomia.gr
share

TτΕ: Στα 79,3 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια στη χώρα μας

δημοσιεύτηκε:

Καλύτερα από τον στόχο πήγαν οι τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αλλά λίγο χειρότερα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ,όπως δείχνουν τα στοιχεία από την πρώτη Έκθεση της ΤτΕ για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.

Συνολικά όπως αναφέρεται, οι τράπεζες έχουν επιτύχει τους στόχους που είχαν θέσει για την 30.09.2016, καθώς η απόκλιση από το στόχο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs-ΜΕΑ) είναι πολύ μικρή και μάλιστα θετική, διαμορφώνοντας τα ΜΕΑ σε €106,0 δισ, μειωμένα κατά 1% επιπλέον σε σχέση με το ποσό – στόχο των €106,9 δισ.

Ο δείκτης ΜΕΑ (αποκλειστικά για εντός ισολογισμού στοιχεία) διαμορφώνεται σε 51% την 30.09.2016, επιτυγχάνοντας ακριβώς το στόχο που είχε τεθεί για την ίδια περίοδο.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs-ΜΕΔ) κατέληξαν στα €79,3 δισ, αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με το ποσό – στόχο των €78,1 δισ. Αντίστοιχα, ο δείκτης ΜΕΔ (αποκλειστικά για εντός ισολογισμού στοιχεία) παρέμεινε σταθερός στο 38% την 30.09.2016, υπολειπόμενος κατά 1% από το στόχο του 37% που είχε τεθεί ως στόχος για την ίδια περίοδο.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης θα επιτευχθεί κατά τα δύο τελευταία έτη, το 2018 και το 2019. Η μείωση εκτιμάται ότι θα προέλθει κυρίως από τις επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων (δηλαδή την αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων που βρίσκονται επί του παρόντος σε καθυστέρηση), από διαγραφές δανείων, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και μεταβιβάσεις δανείων.

Αντίθετα, αρνητική συμβολή στην περαιτέρω μείωση των υπολοίπων MEA εκτιμάται ότι θα έχει η συσσώρευση νέων MEA, η οποία αναμένεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017. Με βάση τα ανωτέρω, εκτιμάται ότι στο τέλος του 2019 ο δείκτης ΜΕΑ θα υποχωρήσει σε 34%.


Πιέστε εδώ για να διαβάσετε την έκθεση της ΤτΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.