Quantcast
Κόκκινος: Έντονο ενδιαφέρον από ομογενείς για επενδύσεις - enikonomia.gr
share

Κόκκινος: Έντονο ενδιαφέρον από ομογενείς για επενδύσεις

δημοσιεύτηκε:

Τo ενδιαφέρον από τους Έλληνες ομογενείς για σοβαρές επενδύσεις στην χώρα μας, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος, μετά τη συνάντηση που είχε με Έλληνες ομογενείς, εκλεγμένους σε πολιτικές θέσεις στις ΗΠΑ. «Παρά το γεγονός πως υπάρχουν πολλά προβλήματα στις διαδικασίες των επενδύσεων και έχουμε πάντα μπροστά μας τη γραφειοκρατία, προσωπικά πιστεύω ότι κανένα ‘τέρας’ δεν είναι ανίκητο», τόνισε ο κ. Κόκκινος επισημαίνοντας ότι «εάν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα γίνονται, ότι κάθε εμπόδιο μπορούμε να το νικήσουμε και να δώσουμε κίνητρα ώστε να προωθήσουμε την “4η Βιομηχανική Επανάσταση”, όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς».

Το μεγάλο στοίχημα, όπως είπε ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ σε συνέντευξή του, είναι «εάν μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα σε νέες τεχνολογίες, σε start up companies και σε τομείς που η χώρα έχει ανάγκη και μπορεί να κάνει μεγάλα βήματα (όπως ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας) θα μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία». Κάτι ανάλογο, όπως είπε, σημειώθηκε κάποτε με την οικονομία της Γερμανίας όταν χρειάστηκε μια νέα αρχή. Και πρόσθεσε: «Ενώ κάποτε, λοιπόν, δόθηκαν αυτά τα εφόδια σε αυτή την χώρα, σήμερα, η ίδια η Γερμανία έχει επιβάλει ένα καθεστώς λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία τελικώς θα της ξεφύγει μέσα από τα χέρια της και θα χάσει το παιχνίδι. Η Ευρώπη έχει πάρει λάθος δρόμο και είναι αναγκαίο να αλλάξει, για να γίνει και πιο ελκυστική και για τους ομογενείς που σίγουρα θέλουν να επενδύσουν».

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, όπως τις βιώνουν οι Έλληνες ομογενείς στις ΗΠΑ, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην θέση του προέδρου, ο κ. Κόκκινος, επισήμανε ότι «η ελληνική ομογένεια δεν είναι έξω από το παζλ του μέσου αμερικανού πολίτη. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως ποιοι ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ και ποιοι την Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές, πρέπει να πούμε ότι το ζητούμενο για εμάς είναι η συμμετοχή των Ελλήνων της Διασποράς, σε κάθε δημόσια εκδήλωση ή θέση ή έκφραση δημόσιου λόγου στους τόπους στους οποίους κατοικούν.Η συμμετοχή σε οποιοδήποτε όργανο από το κοντινό σύλλογο έως τα ανώτατα αξιώματα, είναι πολύ σημαντική γιατί ο Έλληνας που φεύγει από την πατρίδα του, δεν σημαίνει ότι έχει χάσει τον πατριωτισμό του. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο γενικότερο σύστημα που επικρατεί στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Οι Έλληνες μετανάστες κρατούν πολύ ψηλά το ελληνικό φρόνημα και αγαπούν την πατρίδα τους. Για παράδειγμα, τόσο ο Λου Ραπτάκης, πολιτειακός γερουσιαστής του Ρόντ ‘Αιλαντ όσο και ο Τομ Κατσιαντώνης, πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), εκλέχτηκαν με πολύ υψηλά ποσοστά. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τεράστια αποδοχή στον τόπο τους. Αυτό αποδεικνύει την αξιοσύνη και την ικανότητα των Ελλήνων ομογενών. Αυτό μας δίνει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο καθώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν δυνατότητες παρέμβασης στα δρώμενα των περιοχών που εκλέγονται, στις ΗΠΑ. Και φυσικά, έχουν την δυνατότητα παρέμβασης σε ζητήματα που έχουν να κάνουν και με την δική μας χώρα στο άμεσο μέλλον».

Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε επίσης και στη συνάντηση που είχε πρόσφατα στην Αθήνα με τον πρόεδρο του American Hellenic Institute (AHI), Νίκ Λαρυγκάκη, τον οποίο συνεχάρη για την πολύτιμη βοήθειά του στην προώθηση ελληνικών ζητημάτων στην Ουάσινγκτον, μία πορεία την οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα με αμείωτο ρυθμό,και με τη νέα διακυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν και παιδιά που συμμετείχαν στα παλαιότερα προγράμματα του ΑΗΙ σε συνεργασία με την Γ.Γ.Α.Ε, όπως και ο γνωστός Τζορτζ Παπαδόπουλος. Ο Νικ Λαρυγκάκης έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, με την Γ.Γ.Α.Ε., για τα προγράμματα φιλοξενίας φοιτητών ελληνικής και κυπριακής καταγωγής, που φοιτούν στα αμερικανικά πανεπιστήμια, στις ελληνικές κατασκηνώσεις.

Ο κ. Κόκκινος εξήρε το έργο και τις δράσεις που προωθεί το ΑΗΙ και ειδικότερα ο πρόεδρός του: «Ο κ. Λαρυγκάκης» είπε «κάνει λόμπι προάγοντας συστήματα και προγράμματα στην Ουάσιγκτον χωρίς κρατικά κονδύλια (με αυτοχρηματοδότηση ή χορηγίες κ.λπ.) Σε αυτά η ΓΓΑΕ προσπαθεί να συμμετέχει, όπως μπορεί και φυσικά να στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες. Έχοντας εικόνα και από τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν πέρσι σε κατασκηνώσεις, έχω ως παράδειγμα ένα παιδί με τέσσερις υπηκοότητες – ρίζες: εβραϊκή, ιρλανδική, ισπανική και ελληνική. Ο ίδιος επέλεξε την ελληνική, επειδή όπως είπε, ‘δεν θα είμαι ποτέ μόνος’. Αυτή είναι η Ελλάδα».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.