Quantcast
Τσίπρας: «Κόφτης» για έναν χρόνο μετά το 2018 - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: «Κόφτης» για έναν χρόνο μετά το 2018

δημοσιεύτηκε:

Τα πρώτα σημεία της «ολοκληρωμένης πρότασης» που αναμένεται να παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους δανειστές γνωστοποιούνται από την κυβέρνηση, με κυρίαρχο στοιχείο την χρονική διάρκεια του «κόφτη» και την κλιμακωτή ενεργοποίησή του ανάλογα με την διαφαινόμενη απόκλιση από τους στόχους.

Ως προς την χρονική διάρκεια που θα έχει η παράταση του «κόφτη» μετά το 2018, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε το βράδυ της Παρασκευής ότι θα πρόκειται μόνο για ένα έτος (2019), αντί δύο ή τριών που έκαναν λόγο οι αρχικές συζητήσεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να νομοθετηθούν επιπλέον μέτρα για μετά το 2018, «παρά μονάχα την επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής για έναν και μόνο χρόνο».



Επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση δεν… θα γλιτώσει την νομοθέτηση, έστω της παράτασης του «κόφτη», προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και «να ικανοποιηθούν οι υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ», όπως έχει αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε, όπως αναφέρει το Euro2day, ότι «με τα δεδομένα της δυναμικής της οικονομίας είναι βέβαιο ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί».

Αντιθέτως, όπως είπε (αξιοποιώντας τον θετικό αντίκτυπο που είχε το χριστουγεννιάτικο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους) «το πιθανότερο είναι πως, όπως συνέβη φέτος με τη χορήγηση της 13ης σύνταξης, θα επιτευχθεί υπερ-πλεόνασμα που θα κατευθυνθεί στους κοινωνικά ασθενέστερους».

«Κόφτης» ανάλογα με την απόκλιση



Οσο για το περιεχόμενο της «πρότασης Τσακαλώτου», το οικονομικό επιτελείο ολοκληρώνει την επεξεργασία της ώστε τη Δευτέρα να αρχίσει η «ζύμωση» εν όψει του Eurogroup της Πέμπτης.

Κατά τις πληροφορίες του Euro2day, το βασικό στοιχείο της πρότασης (όπως συζητείται αυτές τις ώρες) είναι η κλιμακωτή ενεργοποίηση του «κόφτη» ανάλογα με το ποσοστό απόκλισης από τον στόχο, δηλαδή από το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, όπως θα καταγράφεται στους ελέγχους – πιθανότατα τους τριμηνιαίους.

Όπερ, πιο ήπια ενεργοποίηση εάν η απόκλιση φθάνει στο 0,5% και σταδιακή αυστηροποίηση ανά μισή μονάδα, με αντίστοιχη αλλαγή της αναλογίας έσοδα/δαπάνες.

Μένει να φανεί σε ποιο στάδιο θα «αγγίζονται» οι συντάξεις (δαπάνες) και κατά πόσο θα αυξάνονται τα έσοδα, δηλαδή οι φόροι αλλά και η μείωση του αφορολόγητου «μέχρι τα 6.000 ευρώ», κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.