Quantcast
Ευρωπαϊκά Συνδικάτα: Κατά 3,1% ετησίως μειώνονταν οι μισθοί στην Ελλάδα από το 2009- 2016 - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκά Συνδικάτα: Κατά 3,1% ετησίως μειώνονταν οι μισθοί στην Ελλάδα από το 2009- 2016

δημοσιεύτηκε:

Κατά 3,1% μειώνονταν κάθε χρόνο οι μισθοί στην Ελλάδα μεταξύ 2009 και 2016 σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συνδικάτων (ETUI).

Σύμφωνα με την έρευνα οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη συνεχίζουν σήμερα να μην αισθάνονται την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι μισθοί είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με οκτώ χρόνια πριν, σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ. Ειδικότερα, μεταξύ 2009-2016 ο μέσος (αποπληθωρισμένος) μισθός μειώνεται κάθε χρόνο κατά 3,1% στην Ελλάδα, 1% στην Κροατία, 0,9% στην Ουγγαρία, 0,7% στην Πορτογαλία, 0,6% στην Κύπρο, 0,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 0,3% στην Ιταλία.

Επιπλέον, στην έρευνα σημειώνεται ότι σε 18 χώρες της ΕΕ οι μισθοί έχουν αυξηθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό κατά τη διάρκεια των επτά αυτών ετών που ακολούθησαν την κρίση από ό,τι τα οκτώ χρόνια που προηγήθηκαν.

Μόνο σε 3 χώρες -τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία- οι αυξήσεις στους μισθούς κατά την περίοδο 2009-2016 ξεπέρασαν τις αντίστοιχες αυξήσεις της περιόδου 2001-2008.

Ακόμη και το 2016, χρονιά κατά την οποία οι πραγματικοί μισθοί άρχισαν να αυξάνονται, στην πραγματικότητα μειώθηκαν στο Βέλγιο και έμειναν σχεδόν στάσιμοι στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ελλάδα, καταλήγει σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η έρευνα.

«Αυτές είναι πολύ κακές ειδήσεις, όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά και για τις επιχειρήσεις. Αν οι εργαζόμενοι ξοδεύουν λιγότερα, οι επιχειρήσεις υποφέρουν επίσης», δήλωσε η Έστερ Λιντς, γραμματέας της ETUC. «Ήρθε η ώρα για μια πραγματική ανάκαμψη. Οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη χρειάζονται τις αυξήσεις στους μισθούς. Οι μισθοί έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να ισορροπήσουν τις απώλειες του παρελθόντος», κατέληξε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.