Quantcast
Μειώνονται τα έσοδα, αυξάνονται «κόκκινα» δάνεια και ληξιπρόθεσμα χρέη - enikonomia.gr
share

Μειώνονται τα έσοδα, αυξάνονται «κόκκινα» δάνεια και ληξιπρόθεσμα χρέη

δημοσιεύτηκε:

Με τη συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση να αναβάλλεται από Eurogroup σε Eurogroup και το οικονομικό επιτελείο να προσπαθεί να βρεί λύση στο αδιέξοδο που φαίνεται να υπάρχει σε μέτρα και αντίμετρα και το εργασιακό, η πραγματική οικονομία κινείται με την όπισθεν.

Μετά την ύφεση του δ’ τριμήνου του 2016, την αύξηση των «κόκκινων» δανείων κατά 800 εκ ευρώ και τις τράπεζες να δανείζονται ξανά από τον ELA, κόπωση εμφανίζεται και στα δημόσια έσοδα.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν κακό ποδαρικό για το 2017. Τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε με 92 δισ. ευρώ παλιό ληξιπρόθεσμο χρέος, το οποίο δημιουργήθηκε ως το τέλος του 2016, στο οποίο προστέθηκαν άλλα 1,6 δις ευρώ από νέες οφειλές.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι περίπου 600 εκ. ευρώ βεβαιωμένων φόρων δεν έχουν πληρωθεί, ενώ ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου αυξήθηκε από τον Δεκέμβριο στον Ιανουάριο κατά 27.000 άτομα και ο αριθμός των οφειλετών που κινδυνεύουν με αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση λογαριασμών ακίνητης περιουσίας) φτάνουν τα 1.672 .500 άτομα.

Στο δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου, η εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνει ότι η υπέρβαση του στόχου για τα έσοδα φτάνει τα 409 εκ ευρώ, αλλά αυτό δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, αφού μέσα στο πρώτο δίμηνο του χρόνου εισπράχθηκαν και περίπου 750 εκ ευρώ από το μέρισμα που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας στο υπουργείο οικονομικών.

Είναι βέβαιο ότι τα τελικά στοιχεία, που θα ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα δείχνουν ξανά υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

Ένα ακόμη χτύπημα είναι και η τακτική της άτυπης στάσης πληρωμών, στην οποία έχει συνηθίσει το υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία χρόνια.

Τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου το δημόσιο έχει μεταχρονολογήσει δαπάνες ύψους 900 εκ ευρώ, κρατώντας δυνάμεις για τα ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 1,4 δις ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει τον Απρίλιο.

Με την παραδοχή χθες του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή ότι πλέον δεν θα πρέπει να περιμένουμε τίποτα από το Eurogroup της Δευτέρας και ότι μπορεί να έχουμε λύση μέχρι και τις 7 Απριλίου, όταν έχουμε την επόμενη σύνοδο υπουργών οικονομικών στην Βαλέτα της Μάλτας, είναι βέβαιο πλέον ότι τα αρνητικά αποτελέσματα θα συνεχίσουν για όλο το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Το κακό είναι ότι οι διαφωνίες σε θέματα, όπως το εργασιακό, δεν είναι θέμα εκτιμήσεων ή αριθμών, αλλά θέματα αντίληψης . Οι γνωστές δηλώσεις περί πολιτικής λύσης, όποτε υπάρχουν τέτοιους είδους διαφωνίες, οδηγούν σε νέες καθυστερήσεις και εσπευσμένες λύσεις με μεγάλες υποχωρήσεις όταν φτάσει ο «κόμπος στο χτένι».

Η λύση της αναβολής που προέκρινε μέχρι και χθες το υπουργείο εργασίας αποκλείστηκε από κοινοτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι διαμήνυσαν χθες ότι χωρίς εργασιακό δεν υπάρχει συμφωνία .

Τα θέματα των μέτρων και των αντίμετρων και ειδικά οι νέες μειώσεις στις συντάξεις φαίνεται ότι έχουν ακόμη πολύ δρόμο.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των ομάδων των δανειστών θα οριστικοποιηθεί η κατάσταση εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. Με βάση όμως τα μέχρι τα μέχρι στιγμής δεδομένα, επιτυχία θα θεωρηθεί να δοθεί μια νέα ημερομηνία για την επιστροφή.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.