http://www.enikonomia.gr/economy/150523,i-kina-thelei-na-emvathynei-tin-oikonomiki-synergasia-me-tin-ella.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_150523_d297b3561b-ba9192127853f82e.jpg Η Κίνα είναι πρόθυμη να εμβαθύνει τη συνεργασία της με την Ελλάδα σε μία σειρά από οικονομικούς τομείς... 4/23/2017 4:55:11 PM

Η Κίνα θελει να εμβαθύνει την οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα δήλωσε ο ΥΠΕΞ της χώρας

Η Κίνα θελει να εμβαθύνει την οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα δήλωσε ο ΥΠΕΞ της χώρας

Η Κίνα είναι πρόθυμη να εμβαθύνει τη συνεργασία της με την Ελλάδα σε μία σειρά από οικονομικούς τομείς – όπως ο ενεργειακός, ο αγροτικός και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη – δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της, Γουάνγκ Γι, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

Ο Γι εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψη στην Ελλάδα με πρόσκληση του Έλληνα υπουργού για να εγκαινιάσουν μαζί την 1η Διάσκεψη Αρχαίων Πολιτισμών, τονίζοντας ότι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται ομαλά και σταθερά.

«Η Ελλάδα», είπε, «αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε, με τις οποίες η Κίνα έχει συνάψει στρατηγική εταιρική σχέση και είναι από τους πιο αξιόπιστους εταίρους μας στην Ε.Ε» και επισήμανε ότι «οι δυο πλευρές πάντοτε υποστηρίζουν η μια την άλλη σε σημαντικά θέματα και αυτή η υποστήριξη αποτελεί στερεή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων». Επιβεβαιώθηκε, δε, σήμερα ότι «θα συνεχίσουμε αυτή την παράδοση».

«Ως δύο αρχαίοι Πολιτισμοί», είπε, «η Ελλάδα και η Κίνα πάντα εκτιμούν, υποστηρίζουν και βοηθούν η μια την άλλη. Εδώ και χρόνια αυτή είναι η στερεή βάση της φιλίας μας. Ως δύο εμπορικοί εταίροι πάντα λαμβάνουμε υπόψη την αρχή της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας και προωθούμε την περαιτέρω ανάπτυξη σε όλους τους τομείς».

Ο Γι χαρακτήρισε την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ως «υπόδειγμα επιτυχίας της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας των δύο χωρών», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η επιτυχής συνεργασία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να ξεπεράσει τα προβλήματα, καθώς «υποδεικνύει τη δύναμη και την επιθυμία των κινεζικών επιχειρήσεων να ενισχύσουν την φιλία και συνεργασία».

«Είμαστε πρόθυμοι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στους τομείς της ενέργειας, στη θάλασσα, τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, τον αγροτικό τομέα, παντού», είπε χαρακτηριστικά και έκανε ειδική αναφορά στον τομέα του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει έναν πλούσιο αρχαίο πολιτισμό και έχει κάθε λόγο να είναι περήφανη γι αυτό.

Σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας - πέρυσι ήταν 150.000 - υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια αύξησης αυτού του αριθμού» και πρόσθεσε: «Έμαθα ότι πέρυσι 3 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Ιταλία. Αν οι μισοί μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, θα είναι 10 φορές περισσότεροι. Πιστεύω ότι αυτή η μέρα δεν είναι μακριά».

«Η Κίνα είναι μία αξιόπιστη και σταθερή φίλη της Ελλάδας», είπε ο κ. Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας την χαρά του για τη διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Κινέζου ομολόγου του, αλλά και τη συμμετοχή του στο Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, το οποίο ξεκινά επίσημα σήμερα με μία πολιτιστική εκδήλωση και ένα επιστημονικό συνέδριο και θα συνεχιστεί αύριο με τις διαβουλεύσεις των υπουργών. Πρόκειται για μια ελληνική σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία, περίπου 15 μέρες πριν από την κινεζική εκδήλωση για τον Δρόμο του Μεταξιού - «Μία ζώνη ένας Δρόμος» - στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον κ. Κοτζιάς.

Μετά από 45 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας και 11 από τότε που διαμορφώθηκε η στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών, αυτό που χαρακτηρίζει τις ελληνο-κινεζικές σχέσεις, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, «είναι η σταθερότητα μέσα σε έναν αβέβαιο κόσμο». «Μία στρατηγική συνεργασία που εκφράζεται και στην υποστήριξη που δίνει η Ελλάδα, με το μικρό αλλά σημαντικό μέγεθος της, στην πολιτική του «Μία ζώνη ένας Δρόμος» που είναι μία πολιτική που εκφράζει αυτό που ονομάζει ο πρόεδρος της Κίνας ως το κινέζικο όνειρο».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο θαλάσσιο δρόμο του Μεταξιού και τη σημασία που εκφράζεται μέσα από αυτό το σχέδιο για τη ναυτιλία, το εμπόριο και τον τουρισμό. Η Κίνα σήμερα, όπως είπε, δεν είναι μόνο μία ανερχόμενη χώρα, αλλά είναι μία χώρα που μέσα από τέτοιου είδους σχέδια δείχνει ότι έχει όραμα, στρατηγική αντίληψη για έναν κόσμο σταθερότητας και ειρήνης, έτσι όπως τον θέλει και η Ελλάδα». Και τόνισε ότι έχουν γίνει κοινές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση στην περιοχή μας.

Βασικά θέματα συζήτησης των δύο ανδρών ήταν οι πολιτιστικές, επιμορφωτικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, τα διμερή μορφωτικά, ερευνητικά και εκπαιδευτικά σχέδια συνεργασίας, αλλά και η σημασία της θάλασσας, με έμφαση στη σημασία που έχει το λιμάνι του Πειραιά και οι επενδύσεις της Cosco, καθώς και η ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων της ΕΕ με την Κίνα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και εξήγησε στον Κινέζο ομόλογό του, το πώς βλέπει η Ελλάδα τα προβλήματα στην περιοχή της και πως η χώρα μας δρα ως κράτος σταθερότητας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ