Quantcast
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει περιφερειακό κέντρο για τις μεγαλύτερες πολυεθνικές - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει περιφερειακό κέντρο για τις μεγαλύτερες πολυεθνικές

δημοσιεύτηκε:

Με τον Ολλανδό πρέσβη Caspar Veldkamp, με μέλη του ΔΣ της Ελληνο-ολλανδικής Ένωσης Εμπορίου και Βιομηχανίας και με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων του Orange Grove, συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό κενό.

«Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι περίπου στο 10%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 20%. Ο μόνος τρόπος η ελληνική οικονομία να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης, είναι να μπορέσει να προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις» τόνισε και απευθυνόμενος σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είπε ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον να συζητήσουν για το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα ενισχύσουν την δραστηριότητά τους στην Ελλάδα.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα το οποίο πιστεύει στην επιχειρηματικότητα. Το κόμμα το οποίο πιστεύει στην ελεύθερη λειτουργία της οικονομίας. Πιστεύει ότι το κράτος πρέπει να περιορίζεται στον απολύτως απαραίτητο ελεγκτικό του ρόλο. Είναι το κόμμα εκείνο, το οποίο πιστεύει σε ένα σωστό πλαίσιο κινήτρων, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Το σχέδιό μας για επενδύσεις στην Ελλάδα στηρίζεται ακριβώς σε αυτήν τη λογική, σε αυτήν τη φιλοσοφία» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στον Ολλανδό πρέσβη και τον προκάτοχό του για την πρωτοβουλία τους να αξιοποιήσουν ένα κομμάτι του χώρου της πρεσβείας για τη δημιουργία μιας υποδειγματικής θερμοκοιτίδας νέων επιχειρήσεων, του Orange Grove.

«Έχω παρακολουθήσει την εξέλιξη του Orange Grove και θεωρώ ότι αυτός ο χώρος εκπέμπει ένα νέο δυναμισμό. Σε αυτόν το χώρο βρίσκονται νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που αντιλαμβάνονται τη σημασία της επιχειρηματικής δράσης. Και που υποστηρίζουν, με αυτόν τον τρόπο, και ένα σημαντικό μέρος του δικού μας κεντρικού πολιτικού αφηγήματος: ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες μιας νέας επιχειρηματικότητας. Να ενθαρρύνει τη νέα επιχειρηματικότητα σε όλους τους τομείς. Να προτάξει ένα πλαίσιο το οποίο θα επιβραβεύει το νέο επιχειρηματικό ταλέντο. Και θα κάνει τη ζωή των νέων επιχειρηματιών πιο εύκολη. Θα δώσει ένα πλαίσιο λελογισμένων -βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας- φορολογικών κινήτρων για τις νέες επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να διακριθούν και να αναζητήσουν κι αυτές το δρόμο προς τη δική τους επιτυχία», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι σύντομα θα παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις της ΝΔ για τη νέα επιχειρηματικότητα και για τον τρόπο που το κόμμα του αντιλαμβάνεται τη στήριξη από το κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απευθυνόμενος σε διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών εταιρειών στην πρεσβεία της Ολλανδίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις και έχει όλες τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε περιφερειακό κέντρο, όπου θα στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία πολυεθνικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άκουσε τις προτάσεις των διευθυντικών στελεχών, που προέρχονταν, μεταξύ άλλων, από τον κλάδο των ασφαλειών, της ενέργειας, των τροφίμων. Συζήτησε μαζί τους σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις για την τόνωση των επενδύσεων, της καινοτομίας και της παραγωγικότητας.

Διατύπωσε την άποψή του ότι η προσέλκυση επενδύσεων απαιτεί τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

– Πρώτον, πολιτική σταθερότητα

– Δεύτερον, μείωση της φορολογίας, εφαρμογή αυστηρών κανόνων και ορισμό συγκεκριμένου πλαισίου, ικανού να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις

– Τρίτον, στοχευμένες κλαδικές παρεμβάσεις

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί προσωπική του δέσμευση η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. «Θα εφαρμόσουμε», δήλωσε, «ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα μας επιτρέψει να διαπραγματευτούμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα αξιοποιήσουμε το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο επιχειρήσεων και τον φόρο επί των μερισμάτων».

Επανέλαβε, επίσης, τη θέση, ότι ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής, με δεδομένη τη μείωση του αφορολόγητου, θα έπρεπε να διαμορφωθεί στο 9% -και όχι στο 20%- για εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ.

Τάχθηκε, ταυτόχρονα, ανοιχτά υπέρ της αύξησης της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε την απόλυτη αντίθεσή του σε φαινόμενα ευνοϊκής μεταχείρισης επιχειρηματιών από την πολιτική εξουσία. «Κάτι τέτοιο», είπε, «θα έδινε το εντελώς λάθος μήνυμα για τη χώρα σε όλους τους πιθανούς επενδυτές στο εξωτερικό. Εμείς δεν θέλουμε να ανταλλάσσουμε χάρες με τους επιχειρηματίες. Εμείς θέλουμε να έχουμε μια αμοιβαία επικερδή συνεργασία».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στην ανάγκη τόνωσης των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. «Υπάρχουν», επισήμανε, «ενέργειες και δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που η εφαρμογή τους είναι επωφελής και για την επιχείρηση και για την τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα, η επιμόρφωση αγροτών από μια μεγάλη επιχείρηση που συνεργάζεται μαζί τους».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.