Quantcast
Διπλό αφορολόγητο για συνταξιούχους ΟΓΑ που δηλώνουν γεωργικό εισόδημα - enikonomia.gr
share

Διπλό αφορολόγητο για συνταξιούχους ΟΓΑ που δηλώνουν γεωργικό εισόδημα

δημοσιεύτηκε:

Δεν θα συμπεριλαμβάνονται από φέτος στο φορολογητέο εισόδημα των κατ’ επάγγελμα αγροτών η κύρια σύνταξη ΟΓΑ, οι αμοιβές από παροχή με εργόσημο, οι αμοιβές εργαζομένων υπαγόμενων στην ασφάλιση του ΟΓΑ, σε τυποποιητήρια, συσκευαστήρια κ.λπ. έως 150 ημερομίσθια ανά έτος και οι αμοιβές μελών αγροτικών ή και γυναικείων συνεταιρισμών, τα οποία απασχολούνται περιστασιακά και υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.

Το εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη ως συνολικό θεωρείται αυτό επί του οποίου τουλάχιστον το 50% πρέπει να προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα προκειμένου οι κατ’ επάγγελμα αγρότες να δικαιούνται την έκπτωση φόρου.

Αυτό προβλέπει τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις» που βρίσκεται στη Βουλή.

Για παράδειγμα κάποιος που λαμβάνει σύνταξη ΟΓΑ 4.500 ευρώ κι έχει εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα 2.000 ευρώ, πλέον θα καρπούται έκπτωση φόρου (1.900 ευρώ) για το ποσό της σύνταξης και επιπλέον, έκπτωση φόρου και για το αγροτικό εισόδημα, δεδομένου ότι με την τροπολογία οι συντάξιμες αποδοχές, δεν θα θεωρούνται εξωγεωργικό εισόδημα.

Με την εν λόγω τροπολογία τροποποιούνται οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 29 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν.4172/2013). ως προς τις προϋποθέσεις εφαρμογής της μείωσης του φόρου για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη ως συνολικό (επί του οποίου τουλάχιστον το 50% πρέπει να προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα προκειμένου οι κατ’ επάγγελμα αγρότες να δικαιούνται τη μείωση) δεν θα συμπεριλαμβάνονται πλέον η κύρια σύνταξη ΟΓΑ, οι αμοιβές από παροχή με εργόσημο, οι αμοιβές εργαζομένων υπαγόμενων στην ασφάλιση του ΟΓΑ, σε τυποποιητήρια, συσκευαστήρια κ.λπ. έως 150 ημερομίσθια ανά έτος και οι αμοιβές μελών αγροτικόν ή/και γυναικείων συνεταιρισμών, τα οποία απασχολούνται περιστασιακά και υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να επέλθει μείωση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, λόγω της διεύρυνσης του αριθμού των κατ’ επάγγελμα αγροτών που θα δικαιούνται τη μείωση φόρου εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία αυτή εάν ψηφιστεί ως έχει, θα επηρεάσει τις δηλώσεις εισοδήματος φορολογικού έτους 2016, αυτές δηλαδή που υποβάλλονται αυτή την χρονική περίοδο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.