Quantcast
Mεγάλες ζημιές για τη ΔΕΗ από την κατολίσθηση στο Αμύνταιο - enikonomia.gr
share

Mεγάλες ζημιές για τη ΔΕΗ από την κατολίσθηση στο Αμύνταιο

δημοσιεύτηκε:

Μεγάλες ζημίες που θα επηρεάσουν ως ένα βαθμό και την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, προκάλεσε η κατολίσθηση του λιγνιτωρυχείου στο Αμύνταιο. Αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Ανάργυρων, ποια είναι τα επόμενα μέτρα που θα λάβει η ΔΕΗ.

O ΑΗΣ Αμύνταιου με δύο μονάδες συνολικής ισχύος 600 MW βρίσκεται σε προγραμματισμένη συντήρηση, με το Αμύνταιο 2 να είχε προγραμματιστεί να επανέλθει σε λειτουργία στις 15 Ιουνίου, ενώ η συντήρηση του Αμύνταιο 1 ξεκίνησε στις 23 Μαΐου.
Ο ΑΗΣ σύμφωνα με το energia.gr είναι σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας ενόψει της πλήρους απόσυρσης των δύο μονάδων στα τέλη του 2019. Με πλήρη ισχύ λειτουργεί την περίοδο 15 Οκτωβρίου – 15 Απριλίου.
Το ορυχείο διαθέτει ακόμα περί του 25 – 30 εκατ. τόνους κοιτάσματα λιγνίτη, αξίας 500 εκατ. ευρώ περίπου. Το κόστους για τους τέσσερις γερανούς που θάφτηκαν εκτιμάται σε τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, η κατολίσθηση φαίνεται ότι παρέσυρε 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα υλικού, «σχεδόν σε όλη την έκταση της εκσκαφής του ορυχείου».
Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της καταστροφής στον μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και στο ίδιο το ορυχείο, τα στελέχη της ΔΕΗ σημείωσαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για τη διατύπωση ασφαλών συμπερασμάτων.
Η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου. Τους επόμενους μήνες, έπειτα από εντατικές έρευνες και τομές στα 3.500 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι όγκοι χωμάτων της κατολίσθησης θα είναι σε θέση να γνωρίζουν στη ΔΕΗ σε τι ποσότητες το κοίτασμα που είναι θαμμένο στην κατολίσθηση είναι αξιοποιήσιμο και προς εκμετάλλευση.

Αναγκαστική απαλλοτρίωση

Την Κυριακή, ο ΥΠΕΝ Γ.Σταθάκης ανακοίνωσε την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων, σε συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού, το οποίο απειλείται μετά την κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ, που σάρωσε έκταση 3.500 στρεμμάτων.
Ο υπουργός δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων.

Το ΥΠΕΝ θα τροποποιήσει το νόμο 3937/2011, άρθρο 28, που αναφέρεται στην κοινότητα των Αναργύρων, ώστε να διαχωριστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση από τη μετεγκατάσταση.

Ακόμα, ο κ. Σταθάκης εξήγγειλε τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει σε βάθος τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η κατολίσθηση.

Νωρίτερα, ο υπουργός ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ και τους τεχνικούς της επιχείρησης.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η επιχείρηση θα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στους κατοίκους του οικισμού και σημείωσε ότι οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές προς το παρόν θα μπορούν να φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία της περιοχής.

Σε ανακοίνωση της, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της από τη συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου δεν προσέφεραν κάποια ένδειξη για τέτοιου μεγέθους κατολίσθηση με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού της.

Η κοινότητα των Αγίων Αναργύρων έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.