Quantcast
Δικαιώθηκε ασφαλισμένη του ΕΦΚΑ για την επιβολή διπλών εισφορών - enikonomia.gr
share

Δικαιώθηκε ασφαλισμένη του ΕΦΚΑ για την επιβολή διπλών εισφορών

δημοσιεύτηκε:

Δικαιώθηκε μισθωτή εργαζόμενη που ήταν συνταξιούχος χηρείας προσέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη ζητώντας τη διακοπή επιβολής διπλών εισφορών ασθένειας και δικαιώθηκε.

Σύμφωνα με το ιστορικό, μισθωτή εργαζόμενη, ασφαλισμένη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ήδη ΕΦΚΑ) και συγχρόνως δικαιούχος σύνταξης χηρείας από τον ίδιο ασφαλιστικό φορέα, ανέφερε ότι επί σειρά ετών επιβάλλονταν εισφορές κλάδου παροχών ασθενείας τόσο επί της μισθοδοσίας της όσο και επί της σύνταξης χηρείας. Με αίτησή της ζήτησε τη διακοπή της επιβολής διπλών εισφορών και την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε την ανάγκη διεκπεραίωσης των αιτήσεων των ασφαλισμένων εντός της προβλεπόμενης από τον νόμο προθεσμίας (50 ημέρες σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας), προθεσμία που είχε παρέλθει. Ζήτησε επίσης την επιστροφή στην ασφαλισμένη-συνταξιούχο των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών κλάδου παροχών ασθενείας από την σύνταξη χηρείας της. Εν τέλει επεστράφησαν στην ασφαλισμένη οι εν λόγω εισφορές της τελευταίας πενταετίας προ της αιτήσεώς της.

Επισημαίνεται πάντως ότι η υπόθεση αφορούσε εισφορές κλάδου παροχών ασθενείας προ του νόμοΥ Κατρούγκαλου. Με το άρθρο 44 του εν λόγω νόμου προβλέφθηκε ότι συνταξιούχοι που λαμβάνουν συγχρόνως σύνταξη και αποδοχές από μισθωτή εργασία ή από άσκηση επαγγέλματος ή απασχόλησης, καταβάλλουν την προβλεπόμενη εισφορά κλάδου παροχών ασθενείας τόσο επί της σύνταξης που λαμβάνουν όσο και επί των πάσης φύσεως αποδοχών ή επί του μηναίου εισοδήματός τους (

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.