Quantcast
Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 4,8 δισ. ευρώ στο αναθεωρημένο μνημόνιο - enikonomia.gr
share

Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 4,8 δισ. ευρώ στο αναθεωρημένο μνημόνιο

δημοσιεύτηκε:

Το ποσό των 4,8 δισ. ευρώ για βερεσέδια προς ιδιώτες θα πρέπει να καταβάλει μέχρι και το τέλος του χρόνου το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το νέο αυστηρότερο κανονισμό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που φέρνει το αναθεωρημένο μνημόνιο.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα το Δημόσιο θα εξοφλήσει το σύνολο των παλιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του μέχρι και το τέλος του προγράμματος δηλαδή στα μέσα του 2018.

Για να γίνει κάτι τέτοιο σε κάθε δόση που παίρνει το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει το δημόσιο να προσθέτει το διπλάσιο ποσό για να εξοφλήσει τις οφειλές σε προμηθευτές, καθυστερούμενους φόρους και συντάξεις

Σε πίνακα που δημοσιοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφονται οφειλές του κράτους προς ιδιώτες συνολικής αξίας 6,46 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ είναι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδοτήσεις, 850 εκατ. ευρώ είναι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων, 1,05 δισ. ευρώ είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 3,2 δισ. ευρώ είναι οι βεβαιωμένες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.

Ως γνωστό μέχρι και τις αρχές Ιουλίου το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει πάρει μια δόση ύψους 77 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε στο τελευταίο Eurogroup.

Από τα χρήματα αυτά τα 6,9 δισ. ευρώ θα δοθούν για τις υποχρεώσεις του χρέους το επόμενο μήνα και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων.

Αυτό σημαίνει ότι με την δόση των 800 εκατ. ευρώ που θα δοθεί τον Ιούλιο για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να προσθέσει άλλα 1,6 δισ. ευρώ και να κριθεί για την αποπληρωμή όχι μόνο των 800 εκ ευρώ αλλά για τα 2,4 δις ευρώ πριν πάρει την επόμενη δόση.

Αν τον Αύγουστο το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να προσκομίσει στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι το 80% του ποσού των 2,4 δισ. ευρώ δηλαδή 1,92 έχουν φτάσει σε ιδιώτες.

Τότε θα πάρει άλλα 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων.

Και σε αυτό το ποσό θα πρέπει το δημόσιο να προσθέσει άλλα 1,6 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει άλλα 2,4 δισ. ευρώ σε ιδιώτες φτάνοντας στα 4,8 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί εντός του έτους για προμηθευτές του δημοσίου, καθυστερούμενους φόρους και καθυστερούμενες συντάξεις.

Παράλληλα, βέβαια το υπουργείο οικονομικών θα συνεχίζει να έχει την ευθύνη για παροχή αναλυτικών στοιχείων για τις οφειλές που καθυστερεί πάνω από 90 ημέρες.

Μάλιστα, στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου τονίζεται ότι θα πρέπει να οι δανειστές αν ενημερώνεται για τους καθυστερούμενους φόρους πόσοι από αυτούς έχουν εγκριθεί και πόσοι λιμνάζουν στις εφορίες.

Επίσης, οι δανειστές ζητούν να γνωρίζουν την χρονική κατανομή των αιτήσεων συνταξιοδότησης, ώστε να γνωρίζουν ποιες εξυπηρετούνται με την καταβολή της δόσης και ποιες θα συνεχίζουν να καθυστερούν.

Τέλος στις οφειλές προς τους ιδιώτες οι δανειστές θέλουν να ξέρουν το χρόνο της καθυστέρησης και το λόγο μη αποπληρωμής κάθε ιδιώτη προμηθευτή του Δημοσίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.