Quantcast
Δάνεια εκατομμυρίων με υποθήκη θαλαμηγούς και έργα τέχνης - enikonomia.gr
share

Δάνεια εκατομμυρίων με υποθήκη θαλαμηγούς και έργα τέχνης

δημοσιεύτηκε:

Στο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs, ανάμεσα στα εκατοντάδες δισ. δολάρια μετοχών, ομολόγων και προθεσμιακών συμβολαίων, συγκαταλέγεται τελευταία και μία πολυτελής θαλαμηγός.

Το «Natita», όπως είναι το όνομα του γιoτ που διαθέτει αίθουσα θεάτρου και τζακούζι, ανήκε σε έναν από τους εκλεκτούς πελάτες της Goldman, τον Τεξανό βιομήχανο πετρελαίου Γουίλιαμ Κάλοπ. Το 2014, ο Κάλοπ πήρε δάνειο 32 εκατ. δολαρίων από την Goldman, υποθηκεύοντας αυτό το πολυτελές σκάφος. Το «Natita» περιήλθε στον έλεγχο της τράπεζας έπειτα από σχετική αγωγή για τον συνήθη λόγο: ο δανειολήπτης δεν μπορούσε να αποπληρώσει το δάνειο.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, αυτό το τρόπαιο της Goldman είναι προϊόν της τελευταίας τάσης που έχουν αναπτύξει οι αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί να δανείζουν πλούσιους πελάτες τους, υποθηκεύοντας πολύτιμα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως πολυτελή σκάφη, πίνακες επώνυμων ζωγράφων ή ακόμα και ακριβά κρασιά. Και αυτά τα δάνεια αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Η Morgan Stanley και η Deutsche Bank έχουν χορηγήσει δάνεια με υποθήκη έργα τέχνης του Στίβεν Κοέν, δισεκατομμυριούχου ιδρυτή ενός hedge fund που έχει πίνακες του Αντι Γουόρχολ και του Πικάσο. Η Goldman χορήγησε δάνειο στον Ομπρεϊ ΜακΚλέντον, βιομήχανο στον τομέα του φυσικού αερίου, ο οποίος υποθήκευσε τη συλλογή του από ακριβά κρασιά. Μετά τον θάνατο του ΜακΚλέντον το 2015, η γεμάτη σπάνια κρασιά Μπορντό συλλογή του βγήκε σε δημοπρασία και πουλήθηκε έναντι 8,4 εκατ. δολαρίων. Ετσι πήρε τα λεφτά της η Goldman.

Σύμφωνα με την WSJ, η Goldman από το 2012 έως σήμερα έχει τετραπλασιάσει τέτοια δάνεια στα 29 δισ. δολάρια, όπως και η Morgan Stanley, η οποία στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει χορηγήσει, αντίστοιχα, δάνεια ύψους 74 δισ. δολαρίων. Οσο βαθύπλουτοι κι αν είναι, όμως, οι δανειολήπτες, ενίοτε τα δάνειά τους δεν εξυπηρετούνται. Το αποτέλεσμα είναι να περιέρχονται στον έλεγχο των τραπεζικών κολοσσών περιουσιακά στοιχεία που είναι δύσκολο να αποτιμηθούν και εξίσου δύσκολο να πουληθούν. Στην προκειμένη περίπτωση, η θαλαμηγός «Natita» έχει τεθεί προς πώληση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και δεν έχουν υπάρξει προσφορές για την αγορά της.

Ο κύριος όγκος αυτών των δανείων χορηγείται με υποθήκες ακίνητα ή χαρτοφυλάκια μετοχών. Τα δάνεια με υποθήκες πολύτιμα είδη, όπως τα ακριβά αυτοκίνητα, τα μερίδια σε αμοιβαία κεφάλαια, έργα τέχνης ή δυσεύρετα ακριβά βιολιά, δεν είναι τόσο συνηθισμένα. Αποβαίνουν, ωστόσο, πολύ προσοδοφόρα για τις τράπεζες, οι οποίες τα θεωρούν ασφαλή επειδή γνωρίζουν καλά τους δανειολήπτες και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Επισημαίνουν πως οι υποθήκες είναι μεγάλης αξίας και συνοδεύονται από την προσωπική εγγύηση ανθρώπων με μεγάλο πλούτο. Ειδικότερα, η Goldman Sachs υπολογίζει ότι η αξία των υποθηκών αυτού του είδους στο χαρτοφυλάκιό της «γενικώς υπερβαίνει» την αξία των δανείων.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Κάλοπ, πελάτη της Goldman και πρώην κάτοχο του «Natita», όταν πήρε το δάνειο από την Goldman άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, τα οποία τον ανάγκασαν να αναβάλει τη συντήρηση και αναβάθμιση του γιοτ του. Σύμφωνα με μαρτυρίες του πληρώματος, η Goldman έδωσε επανειλημμένως εντολή να αποτιμηθεί εκ νέου η θαλαμηγός. Το 2015, ο κ. Κάλοπ απέλυσε το πλήρωμα και έβαλε πωλητήριο στο «Natita», για το οποίο ζητούσε αρχικά 70 εκατ. δολάρια. Πέρυσι μείωσε την τιμή στα 67 εκατ. δολάρια, αλλά και πάλι δεν κατόρθωσε να το πουλήσει. Σταμάτησε να εξυπηρετεί το δάνειό του τον Νοέμβριο του 2016. Η τράπεζα ζητεί σήμερα 39,9 εκατ. δολάρια για το «Natita», ενώ το υπόλοιπο του δανείου που δεν πλήρωσε ο Κάλοπ ανέρχεται περίπου στα 28 εκατ. δολάρια.

Πηγή: Η Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.