Quantcast
Η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις! - enikonomia.gr
share

Η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις!

δημοσιεύτηκε:

Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης κατέφυγαν σήμερα, πρώτη ημέρα υλοποίησης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σε αγορές κρατικών ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις, παρά τον κίνδυνο να καταγράψουν ζημίες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. 

Σε αρκετές από τις αγορέρς ομολόγων, περιλαμβανομένης της γερμανικής, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αγόραζαν σε τιμές που υποδηλώνουν ότι μπορεί να καταγράψουν ζημιές, κρατώντας τα ομόλογα έως τη λήξη τους. Αρνητικές αποδόσεις έχουν επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Σλοβακία. 

Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν τις αγορές κρατικών ομολόγων εντός του πλαισίου του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (ύψους 1,1 τρισ. ευρώ από τα οποία εκτιμάται ότι τα 850 δισ. ευρώ αφορούν κρατικούς τίτλους), έως ότου η απόδοσή τους δεν υποχωρήσει κάτω από το -0,2%. 

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι αγορές ομολόγων μπορούν να γίνονται με αρνητική απόδοση έως -0,2% (όσο είναι και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από την ΕΚΤ). 

Είναι ασαφές αν τη ζημιά από τις αγορές των ομολόγων με αρνητική απόδοση θα τις επιβαρυνθεί η ΕΚΤ ή οι εθνικές κεντρικές τράπεζες που θα αγοράσουν και τη μερίδα του λέοντος. 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.