http://www.enikonomia.gr/economy/164897,entoni-kontra-achtsioglou-vroutsi-gia-ta-ergasiaka-sti-vouli.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_164897_b30b06ff14-8241abc583811cda.jpg Έντονες κόντρες υπήρξαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή ανάμεσα στην υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και τον βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση για το νομοσχέδιο... 9/4/2017 4:57:50 PM

Έντονη κόντρα Αχτσιόγλου- Βρούτση για τα εργασιακά στη Βουλή

Έντονη κόντρα Αχτσιόγλου- Βρούτση για τα εργασιακά στη Βουλή

Έντονες κόντρες υπήρξαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή ανάμεσα στην υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και τον βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Η υπουργός Εργασίας εξαπέλυσε επίθεση κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας πως εύχεται να έρθει το ΔΝΤ και να ακυρώσει τις ευνοϊκές διατάξεις για τους εργαζομένους.

Η αντίδραση ήρθε από τον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση «ξεψηφίζει» τις ρυθμίσεις που τής λέει η τρόικα.

Κατά την τοποθέτησή της επί των άρθρων του νομοσχεδίου, η κ. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για νομοθέτημα με θετικό πρόσημο για την κοινωνία, «το πρώτο αμιγώς προστατευτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα» και έκανε ειδική μνεία στους τρεις κεντρικούς του άξονες, που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό σύστημα, που, όπως είπε, επιλύουν κάποια χρόνια προβλήματα και απαντούν σε δίκαια αιτήματα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Επίσης, επικεντρώθηκε στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, με επιμέρους διατάξεις για την αδήλωτη, απλήρωτη και την υποδηλωμένη εργασία και επέκταση εργασιακών δικαιωμάτων σε ομάδες οι οποίες δεν τα απολάμβαναν όπως θα έπρεπε, καθώς και στις διατάξεις για επέκταση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, οι οποίες αποτελούν τον τρίτο άξονα του νομοσχεδίου.

«ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ» ΜΕ ΒΡΟΥΤΣΗ

«Υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα στο νομοσχέδιο. Είναι απαράδεκτο και από άλλη μια πλευρά: έρχεται ακοστολόγητο. Δεκατρείς κρίσιμες διατάξεις που φέρουν δημοσιονομικό βάρος, δεν έχουν γνωμοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Είναι καλή νομοθέτηση αυτό;» αντέτεινε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης επιμένοντας ότι η κυβέρνηση φέρνει αυτή την ώρα, αυτό το νομοσχέδιο για «να βάλει λίγα ψίχουλα στο καλάθι του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ».

Απευθυνόμενη προς τον εισηγητή της ΝΔ, ο οποίος είπε πως δεν μονοπωλεί το κυβερνών κόμμα την ευαισθησία στους εργαζόμενους, διότι όλοι είναι ευαίσθητοι πάνω σε αυτά τα ζητήματα, η υπουργός είπε πως η ΝΔ βλέπει πίσω από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου το καλάθι του πρωθυπουργού για την ΔΕΘ, «εμείς βλέπουμε ιστορίες δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που η καθημερινότητά τους, μετά από αυτό θα βελτιωθεί».

Ο κ. Βρούτσης είπε πως «κι εμείς βλέπουμε με ευαισθησία τα εργασιακά θέματα, αλλά από άλλη οπτική» προκαλώντας νέα παρέμβαση της κ. Αχτσιόγλου, η οποία είπε:

«Όχι δεν έχουμε την ίδια ευαισθησία όλοι, γιατί όταν εμείς διαπραγματευόμαστε για τα εργασιακά, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που εσείς καταργήσατε και εμείς θα επαναφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, πως όταν η κυβέρνηση διαπραγματευόταν, εκείνη ταυτιζόταν με τους ακραίους κύκλους των δανειστών, με το ΔΝΤ, λέγοντας πως αυτά είναι ιδεολογικές εμμονές και καθυστερεί να κλείσει την αξιολόγηση.

«Τώρα, μας εγκαλείτε για αυτές τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ξέρετε κάτι; Δεν πειράζει που έχετε τις ίδιες απόψεις με το ΔΝΤ, είναι δικαίωμά σας. Αυτό όμως που δεν είναι δικαίωμά σας, είναι να εύχεστε να παρέμβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη χώρα για να ακυρώσει τις ρυθμίσεις που προσπαθεί να περάσει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και οι οποίες εξυπηρετούν τον κόσμο της εργασίας. Αυτό δεν είναι δικαίωμά σας. Δεν θα έπρεπε να το εύχεστε αυτό. Δεν θα έπρεπε κανένας να το εύχεται αυτό» κατέληξε η υπουργός Εργασίας προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στο εργατικό δίκαιο θα γραφτεί ότι είστε η υπουργός που υπογράψατε τις ανεξέλεγκτες ομαδικές απολύσεις, όμως το σοβαρότερο στη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο τέταρτο μνημόνιο, είναι η αθέτηση των λόγων του πρωθυπουργού απέναντι στους εργαζόμενους της χώρας, που με αυτόν τον τρόπο κερδίσατε τις εκλογές. Μια από τις πολλές, ήταν η επικράτηση των κλαδικών συμβάσεων απέναντι στις επιχειρησιακές συμβάσεις κι όχι μόνο αθετήθηκε, αλλά ήρθε στη Βουλή και με λάθος τρόπο. Πήγε να κρυφτεί με δύο διαφορετικές διατάξεις στην αιτιολόγηση και στο κείμενο του νόμου και τότε παρενέβη η Τρόικα, σας άλλαξε το νόμο και ήρθατε να ξανανομοθετήσετε και να ξεψηφίσετε» ήταν η κριτική του κ. Βρούτση ως προς το θέμα των συμβάσεων εργασίας.

Ο εισηγητής της ΝΔ, «προειδοποίησε» δε, «μην τυχόν διανοηθεί το υπουργείο σε αυτό το νομοσχέδιο να φέρει αλλαγές που θα διασύρουν το Κοινοβούλιο».

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ψηφίστηκε επί της αρχής από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, την Τετάρτη, οπότε εισάγεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ