Quantcast
Ευρωβουλή: Πλαφόν στις προμήθειες πιστωτικών καρτών από τον Οκτώβριο - enikonomia.gr
share

Ευρωβουλή: Πλαφόν στις προμήθειες πιστωτικών καρτών από τον Οκτώβριο

δημοσιεύτηκε:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη θέσπιση ανωτάτου ορίου στις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις λιανικής για τις πληρωμές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας αυτής, το σχέδιο νόμου θα μειώσει τα κόστη για τις επιχειρήσεις και δυνητικά για τους καταναλωτές κατά 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 621 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 29 αποχές και οι διατάξεις του αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον Οκτώβριο.

Η πρωτοβουλία αυτή αναλήφθηκε έπειτα από συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι κυβερνήσεις της ΕΕ υπέρ του προσδιορισμού ενός πλαφόν τον περασμένο Δεκέμβριο.Το όριο θα ισχύει για τις διασυνοριακές και τις εγχώριες πληρωμές μέσω των καρτών.

Οι προμήθειες και τα έξοδα που χρεώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα στους πωλητές λιανικής για την εκτέλεση και την εκκαθάριση των πληρωμών θα έχουν πλέον ανώτατο όριο 0,3% επί της αξίας οποιασδήποτε διασυνοριακής συναλλαγής με πιστωτική κάρτα και 0,2% επί της αξίας οποιασδήποτε διασυνοριακής συναλλαγής με χρεωστική κάρτα.

Για τις εγχώριες συναλλαγές, η προμήθεια των τραπεζών για τις συναλλαγές θα έχει πλέον πλαφόν 0,2% επί του ετήσιου μέσου όρου όλων των πληρωμών με τη χρήση χρεωστικών καρτών.

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης χρεώνονται για κάθε συναλλαγή με κάρτα (π.χ. για τη χρήση τερματικού, ή την εκκαθάριση των συναλλαγών), όμως τα κόστη μετακυλίονται στους χρήστες, καθώς ενσωματώνονται στις τιμές των αγαθών ή των υπηρεσιών που αποκτούν.

Ο Πάμπλο Θάλμπα, ο Ισπανός συντηρητικός ευρωβουλευτής ο οποίος εισηγήθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, υποστήριξε σε γραπτή ανακοίνωσή του ότι με αυτό διασφαλίζονται ισότιμοι όροι συμμετοχής σε ό,τι αφορά τις πληρωμές μέσω καρτών σε όλη την Ευρώπη.

Ο νόμος θα «αυξήσει τη διαφάνεια των προμηθειών και των αμοιβών, θα τονώσει τον ανταγωνισμό και θα επιτρέψει τόσο στους λιανοπωλητές, όσο και στους καταναλωτές, να επιλέγουν τα προγράμματα καρτών τα οποία τους προσφέρουν τους καλύτερους όρους», σημείωσε ο Θάλμπα μετά την ψήφιση του νόμου από το ΕΚ.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.