Quantcast
Τριήμερο αγωνίας για έσοδα 2,3 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Τριήμερο αγωνίας για έσοδα 2,3 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Τριήμερο αγωνίας για το μέλλον των εσόδων αυτό που ακολουθεί αφού μέχρι και το Σάββατο μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά 2,3 δισ. για φόρους.

Από τα χρήματα αυτά τα 1,077 δισ. ευρώ αφορούν την πρώτη δόση αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ. Ο υπολογισμός της δόσης γίνεται από το υπουργείο οικονομικών με δεδομένο ότι η πρώτη θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες δόσεις του φόρου ακινήτων αφού σε αυτήν αναμένεται να πληρωθούν στο σύνολο τους τα μικροποσά (10 ,20 ευρώ) που προκύπτουν από μικρές ακίνητες περιουσίες.

Τα υπόλοιπα 1,25 δισ. ευρώ αφορούν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους αγρότες και ελευθέρους επαγγελματίες.

Τα έσοδα του Σεπτέμβριου θα αποτελέσουν βαρόμετρο για την απόδοση των εσόδων όλου του 2017 καθώς αν η υστέρηση που ξεκίνησε τον Ιούλιο με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος διευρυνθεί με τα έσοδα του Αυγούστου στα 1,7 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε χθες καθησυχαστικός και σίγουρος για τις επίπετευξη των στόχο και το 2017 και το 2018 « Τόνισα ότι για το 2017 όχι μόνο δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα αλλά θα πρέπει να αποφασίσουμε που θα δοθεί πριν το τέλος του χρόνου η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα έχουμε».

Σε ότι αφορά το 2018 τόνισε ότι κάποιες αστοχίες που ενδέχεται να υπάρξουν θα υπερκαλυφθούν από υπεραπόδοση φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ αλλά και από την καλύτερη πορεία των ασφαλιστικών εισφ9ορών μέσω του ΕΦΚΑ.

Σε ότι αφορά την φήμη για νέα μέτρα τόνισε ότι αυτό αποτελεί ερμηνεία των δημοσιογράφων αλλά όχι δική του δήλωση.

Παρόλα αυτά στο υπουργείο οικονομικών παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη καθώς οι μισθωτοί έχουν φτάσεις στα όρια τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι δεδομένο ότι θα πληρώσουν λιγότερα από αυτά που α ναμένονταν. Το χειρότερο από όλα είναι ότι η φορολαίλαπα δεν τελειώνει εδώ

Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ (άλλα 530 εκατ. ευρώ) και τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα.

Στο τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που θα είναι επίσης 1,254 δισ. ευρώ, η πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα και άλλα 530 εκατ. ευρώ για την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2017.

Τον ίδιο μήνα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το νέο καθεστώς για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 που φιλοδοξεί να μεταφέρει το βάρος από τα υψηλού κυβισμού παλιά αυτοκίνητα (ηλικίας άνω των 10 ετών) στα καινούργια (παλαιότητας μέχρι και πέντε ετών) πολυτελή αυτοκίνητα. Για τα καινούργια αυτοκίνητα κριτήρια για το καθορισμό των τελών κυκλοφορίας θα είναι οι εκπομπές ρύπων και ο κυβισμός.

Στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας που προβλέπεται ότι θα βάλουν στα ταμεία του κράτους περίπου 1,2 δισ. ευρώ η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ (530 εκατ. ευρώ) και η έκτη και τελευταία δόση του φόρους εισοδήματος.

Το ημερολόγιο για το 2017 κλείνει με την πληρωμή της πέμπτης δόσης του ΕΝΦΙΑ (άλλα 530 εκατ. ευρώ) που θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος του πρώτου μήνα του 2018.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.