Quantcast
Χωρίς νέα μέτρα αλλά με προβλήματα ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση - enikonomia.gr
share

Χωρίς νέα μέτρα αλλά με προβλήματα ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση

δημοσιεύτηκε:

Με δέσμευση τόσο των Ευρωπαίων δανειστών όσο και του ΔΝΤ ότι δεν συζητούν το ενδεχόμενο νέων μέτρων ούτε για το 2017 ούτε για το 2018 ξεκινά για πρώτη φορά μια αξιολόγηση.

Ωστόσο και αυτήν την φορά τα προβλήματα δεν λείπουν αφού η τρόικα επιμένει να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν στην πρώτη και στην δεύτερη αξιολόγηση και ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα αφού οι δύο προηγούμενες αξιολογήσεις επικεντρώθηκαν στα αμιγώς δημοσιονομικά μέτρα αφήνοντας τα υπόλοιπα για … τώρα.

Από την πρώτη ημέρα των τεχνικών κλιμακίων στο ΓΛΚ φαίνεται ότι υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με την πορεία των ασφαλιστικών ταμείων και την τεράστια βελτίωση των οικονομικών τους στοιχείων τους κατά 2 δισ. ευρώ το 2017 που εμφανίζεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Χωρίς να απορρίπτουν τους ελληνικούς υπολογισμούς ζητούν ακόμη περισσότερα στοιχεία για να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Περισσότερα στοιχεία αναζητήθηκαν και στην συνάντηση που είχε άλλο κλιμάκιο που επισκέφθηκε το υπουργείο εργασίας Στην ίδια συνάντηση εξετάστηκε η πορεία απονομής συντάξεων που εκκρεμούν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό καθώς και για το μεγάλο αγκάθι του επαναϋπολογίσου των συντάξεων που σε 2,5 μήνες, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί κατά 100%.

Ζητήθηκαν επίσης εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις στις συμφωνημένες αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Τούτο ειδικά στο κομμάτι που αφορά τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας που δεν έχουν ψηφιστεί από το περασμένο καλοκαίρι αλλά και η εφαρμογή των διατάξεων για ομαδικές απολύσεις.

Στον φάκελο του υπουργείου Εργασίας περιέχεται και το θέμα της αναμόρφωσης των κοινωνικών επιδομάτων τεσσάρων κατηγοριών (οικογενειακά αναπηρικά , στεγαστικά μεταφορικά) που θα πρέπει να αποφασιστούν επίσης στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Σε συνδυασμό και με την πορεία των εσόδων που εμφανίζουν προς το παρόν ένα ταμειακό έλλειμμα ύψους 2,4 δις ευρώ το οποίο επίσης θα πρέπει να εξηγηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες οι δανειστές θα θέσουν επι τάπητος και τα σχέδια για το κοινωνικό μέρισμα του 2017.

Η εντολή που έχουν τα τεχνικά κλιμάκια είναι να προειδοποιήσουν ότι στα σχέδια που εξαγγέλλονται από Κυβερνητικούς αξιωματούχους θα πρέπει να συνυπολογίζονται και η επιστολή Τσακαλώτου στο τέλος του 2016.

Με άλλα λόγια θα πρέπει η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχιε κατά νου ότι οι δανειστές προτάσσουν την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου αντί των έκτακτων επιδομάτων όπως τα 300 ευρώ που δόθηκαν πέρσι σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Μετά το σχετικό μήνυμα των Βρυξελλών ερωτήματα εγείρει και απόφαση για εκσυγχρονισμό των F-16 ανεξάρτητα από το κόστος. Τούτο με δεδομένο ότι στον έλεγχο που έγινε τα ον Σεπτέμβριο οι τεχνοκράτες των θεσμών είχαν παρατηρήσει ότι το πρόγραμμα μείωσης των αμυντικών δαπανών το οποίο είχε συμφωνηθεί το 2016 έχει παγώσει.

Τα υπόλοιπα θέματα που θα περάσουν τον έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων είναι:

– Οι αλλαγές στο δημόσιο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εφαρμογή του σχεδίου μόνιμής κινητικότητας του δημοσίου που έχει σταματήσει στις αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ , αλλά και η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων από τις 72.000 που έχουν φτάσει σήμερα.

– Η επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού και η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων θα είναι ακόμη θέμα των δανειστών.

– Η σύσταση του υπερταμείου με τον διορισμό ΔΣ και την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει την βελτίωση των οικονομικών στοιχείων των ΔΕΚΟ είναι άλλο ένα θέμα που καθυστερεί παρά το ότι βρίσκεται υπό την στενή παρακολούθηση της ΕΕ.

– Η προώθηση του Ελληνικού η παραχώρηση της Εγνατίας και οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ ΕΛΠΕ και ΔΕΗ θα είναι ένα ακόμη θέμα συζήτησης.

– Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 49% και την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέχρι και το τέλος του προγράμματος είναι ένα ακόμη δύσκολο θέμα.

-Η βελτίωση της αδειοδότησης επιχειρήσεων και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων που επίσης καθυστερούν.

Ο επανέλεγχος των 95 προαπαιτούμενων θα ολοκληρωθεί την Κυριακή όταν στην Αθήνα θα φτάσουν επικεφαλείς των ομάδων ώστε να ξεκινήσει και το κύριο κομμάτι της αξιολόγησης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.