Quantcast
Έρχεται τροπολογία για οδοντιάτρους και φυσικοθεραπευτές -Τι αλλάζει - enikonomia.gr
share

Έρχεται τροπολογία για οδοντιάτρους και φυσικοθεραπευτές -Τι αλλάζει

δημοσιεύτηκε:

Την κατάργηση απαγόρευσης διατήρησης περισσότερων του ενός οδοντιατρείων ή εργαστηρίων φυσιοθεραπείας και την κατάργηση περιορισμών στις υποχρεωτικές κατώτατες αμοιβές, προβλέπει η σχετική τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Με την τροπολογία καταργούνται οι αναφερόμενοι στους κώδικες δεοντολογίας οδοντιάτρων και φυσικοθεραπευτών περιορισμοί ως προς τα γεωγραφικά όρια άσκησης του επαγγέλματος και τις υποχρεωτικές κατώτατες αμοιβές, σε εναρμόνιση με τις διατάξεις του ν. 3919/2011(περί απελευθέρωσης των επαγγελμάτων).

Αιτιολογική Έκθεση

Με το άρθρο 16 της ΥΑ Υ7γ.Γ.Π./οικ. 107359/2010 (Β’ 1396) «Κώδικας Δεοντολογίας Φυσικοθεραπευτών» απαγορεύθηκε στους φυσικοθεραπευτές να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εκτός των ορίων της περιοχής του περιφερειακού τμήματος στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι. Με το άρθρο 29 της ίδιας υπουργικής απόφασης θα μπορούσε να συναχθεί ότι ο φυσικοθεραπευτής δεν μπορεί να λαμβάνει αμοιβή κατώτερη από αυτή που ορίζεται από το νόμο. Παρομοίως, στο άρθρο 31 του π.δ. 39/2009 (Α’ 55), απαγορεύεται στον οδοντίατρο να διατηρεί περισσότερα από ένα οδοντιατρεία και να παρέχει τις υπηρεσίες του στην περιφέρεια άλλου οδοντιατρικού συλλόγου. Τέλος, με το άρθρο 39 του ίδιου προεδρικού διατάγματος, θα μπορούσε να συναχθεί ότι ο οδοντίατρος απαγορεύεται να λαμβάνει αμοιβή κατώτερη από την καθορισθείσα στο εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Οι ανωτέρω περιορισμοί σε σχέση με τα γεωγραφικά όρια παροχής υπηρεσιών και τις υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές των προαναφερόμενων επαγγελματιών υγείας καταργήθηκαν με το ν. 3919/2011 (Α’ 32), ενώ παράλληλα το θέμα της εγκατάστασης ρυθμίζεται διεξοδικά από τις διατάξεις του π.δ. 84/2001 (Α’ 70) – για τους οδοντιάτρους και τα οδοντιατρεία – και του π.δ. 29/1987 (Α’ 8) – για τους φυσικοθεραπευτές και τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας – μετά τις τροποποιήσεις που επέφερε ο ν.4093/2012 (Α’ 222), αλλά και από λοιπές διατάξεις που αφορούν στη συστέγαση των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. [άρθρο 1 του ν. 4208/2013 (Α’ 252), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 46 του ν.4272/2014 (Α’ 145)].

Στο πλαίσιο αυτό η προτεινόμενη ρύθμιση είτε τροποποιεί υπάρχουσες διατάξεις για την προσαρμογή τους στο νέο νομικό καθεστώς, είτε καταργεί παρωχημένες διατάξεις, ως προς τους οδοντίατρους και τους φυσικοθεραπευτές.

Προτεινόμενες ρυθμίσεις

Άρθρο …
Τροποποίηση του π.δ. 39/2009

1. Το άρθρο 31 του π.δ. 39/2009 (Α’ 55) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Ιδιωτικό οδοντιατρείο ή πολυοδοντιατρείο είναι η δηλούμενη επαγγελματική εγκατάσταση των οδοντιάτρων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο οδοντίατρος ασκεί τα καθήκοντά του σε ιδιωτικό οδοντιατρείο ή πολυοδοντιατρείο και στη διεύθυνση που έχει δηλώσει.
2. Σε περίπτωση που ο οδοντίατρος ασκεί τη δράστηριότητά του σε περισσότερα από ένα ιδιωτικά οδοντιατρεία ή πολυοδοντιατρεία, που ανήκουν στην περιφέρεια περισσότερων συλλόγων, οφείλει να είναι εγγεγραμμένος στον οδοντιατρικό σύλλογο, στην περιφέρεια του οποίου άσκησε κατά χρονική σειρά πρώτα τα καθήκοντά του, και να δηλώνει στους λοιπούς οδοντιατρικούς συλλόγους τη διεύθυνση της εγκατάστασής του και κάθε αλλαγή αυτής.»

2. Το άρθρο 39 του π.δ. 39/2009 αντικαθίσταται ως εξής:
«Ο οδοντίατρος παρέχει τις υπηρεσίες του με αμοιβή, που καθορίζεται ελεύθερα κατόπιν συμφωνίας. Σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας, οφείλεται η αμοιβή που καθορίζεται από τις κείμενες διατάξεις. Ο οδοντίατρος απαγορεύεται να διαφημίζεται για διευκολύνσεις αμοιβής.» 

Άρθρο …
Ρυθμίσεις για τους φυσικοθεραπευτές

1. Το άρθρο 29 της ΥΑ Υ7γ.Γ.Π./οικ. 107359/2010 (Β’ 1396) αντικαθίσταται ως εξής:
«Ο φυσικοθεραπευτής παρέχει τις υπηρεσίες του με αμοιβή, που καθορίζεται ελεύθερα κατόπιν συμφωνίας. Σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας, οφείλεται η αμοιβή που καθορίζεται από τις κείμενες διατάξεις. Ο φυσικοθεραπευτής απαγορεύεται να διαφημίζεται για διευκολύνσεις αμοιβής.»

2. Το άρθρο 30 της ΥΑ Υ7γ.Γ.Π./οικ. 107359/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«Κατ’ εξαίρεση και με τρόπο που αποκλείει τη διαφήμιση ή τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν προς αποδεδειγμένα απόρους ή οικονομικά αδυνάτους ασθενείς.»

3. Καταργούνται τα άρθρα 16 και 32 και το πρώτο εδάφιο του άρθρου 17 της ΥΑ Υ7γ.Γ.Π./οικ. 107359/2010.

Πηγή Πληροφοριών : Taxheaven

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.