Quantcast
Τζανακόπουλος: Αν υπάρξει δημοσιονομικό κενό θα το καλύψουμε - enikonomia.gr
share

Τζανακόπουλος: Αν υπάρξει δημοσιονομικό κενό θα το καλύψουμε

δημοσιεύτηκε:

«Δεν υπάρχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας τη διαπραγμάτευση για την γ’ αξιολόγηση που μπαίνει από σήμερα στην τελική ευθεία στην Αθήνα, με τις συζητήσεις ανάμεσα στους επικεφαλής του κουαρτέτου και την ελληνική πλευρά.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 τόνισε «Αν υπάρξει δημοσιονομικό κενό, θα βρούμε τρόπο να το καλύψουμε, καθώς είναι υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να είναι συνεπής σε όσα έχει συμφωνήσει. Οι εκτιμήσεις του ΔΤΝ είναι υπεραπαισιόδοξες, σε σχέση με αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι δεν ζητούν νέα μέτρα. Το 2018 θα πιάσουμε τον δημοσιονομικό στόχο και δεν θα υπάρξει απαίτηση για νέα μέτρα», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «εμείς δεν ζητήσαμε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει περικοπές στις συντάξεις», είπε ότι επιδιώκει να βγάλει από επάνω του την ευθύνη για όσα έχει επιβάλει, διαμορφώνοντας την κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία, λέγοντας ότι «η ιστορία δεν ξαναγράφεται».


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα στοιχεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία και τα οποία δημιουργούν τις προϋποθέσεις και φέτος να ενισχυθούν πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Πάντως ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι, το 2016 συνολικά 1,6 εκατομμύρια πολίτες εισέπραξαν το έκτακτο βοήθημα.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα υπάρξει μέρισμα ενός δισεκατομμυρίου, ενώ για το πως θα διανεμηθεί θα το γνωρίζουμε στα τέλη Νοεμβρίου» διευκρίνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σχετικά με το ποιες κατηγορίες πολιτών θα είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, ο ίδιος σημείωσε πως «η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορες πολιτικές προτάσεις», ωστόσο παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού πως θα γνωστοποιηθούν όλα, στα τέλη Νοεμβρίου.

«Δεν αμφισβητώ τις κοινωνικές δυσκολίες, αλλά σήμερα έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.

«Από την πρώτη στιγμή υπήρξε από την ελληνική κυβέρνηση προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και αντιμετωπίζονται», συμπλήρωσε .

Ενόψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης κυβέρνησης θεσμών που ξεκινά σήμερα, επανέλαβε πως «δεν υπάρχουν δημοσιονομικά μέτρα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, για την γ´ αξιολόγηση» και υπενθύμισε πως Ευρωπαίοι εταίροι και ΔΝΤ έχουν τοποθετηθεί δημόσια για την ελληνική οικονομία και την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, αποκλείοντας τη λήψη νέων μέτρων.

Το ΔΝΤ προβλέπει πλεόνασμα 2,2% και δεν ζητά μέτρα και από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούμε ότι το πλεόνασμα θα φτάσει στον 3,5% και επίσης δεν χρειάζονται μέτρα, διευκρίνισε

Όσον αφορά στα κοινωνικά επιδόματα, ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε πως θα υπάρξει εξορθολογισμός. «Αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση είναι να βοηθήσει τις οικογένειες που έχουν πολύ σημαντικά προβλήματα. Θα μπουν κριτήρια για τα κοινωνικά επιδόματα για να πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.