Quantcast
Εύσημα κοινοτικού αξιωματούχου στην Αθήνα: Έχει γίνει θετική δουλειά - enikonomia.gr
share

Εύσημα κοινοτικού αξιωματούχου στην Αθήνα: Έχει γίνει θετική δουλειά

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Δύο eurogroup θα γίνουν τη Δευτέρα, το κανονικό και το ειδικό που θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνη στις 15 Δεκεμβρίου, για το μέλλον της ευρωζώνης, όπως είπε στον Τύπο κοινοτικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

Σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, ο αξιωματούχος είπε ότι «δεν είναι στην ατζέντα», αλλά δεν θεωρεί απίθανο «κατά την συζήτηση στο τέλος για τα “διάφορα θέματα” να πάρει το λόγο ο εκπρόσωπος της τρόικας και κάνει μια δίλεπτη αναφορά στην πρόσφατη αποστολή στην Αθήνα».

Όπως είπε: «οι επικεφαλής των θεσμών γύρισαν πρόσφατα από την Αθήνα, την Παρασκευή και τα πρώτα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά». Σημείωσε μάλιστα ότι «υπάρχει ένα θετικό κλίμα συνεργασίας και πως έχει ήδη γίνει θετική δουλειά».

Εξήγησε δε ότι «όσον αφορά το να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως τις 4 Δεκεμβρίου, πολλά είναι τεχνικώς δυνατά, όμως έχουμε μπροστά μας μόνο 5 εβδομάδες». Σημείωσε ότι «υπάρχει τεράστιος όγκος δουλειάς – σκεφτείτε ότι από τα 113 προαπαιτούμενα του ελληνικού προγράμματος τα 95 είναι σε αυτή την αξιολόγηση – όταν αυτά ολοκληρωθούν, τότε όλα θα είναι πιο εύκολα».

Επιπλέον ο αξιωματούχος είπε πως «η επόμενη αποστολή σε επίπεδο επικεφαλής είναι αργότερα τον Νοέμβριο» και εξήγησε ότι «σίγουρα δεν θα έχουμε πλήρη ολοκλήρωση ως τις 4 Δεκεμβρίου διότι μετά την συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού θα έχουμε την υλοποίηση, η οποία προϋποθέτει πολύπλοκες διοικητικές πράξεις, την έκθεση συμμόρφωσης, εθνικές διαδικασίες κτλ». Τόνισε όμως ότι «συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού και ένα σημαντικό κομμάτι υλοποίησης προαπαιτούμενων θα μπορούσε να υπάρχει και αυτό θα είναι θετικό».

Σε σχέση με την κανονική ατζέντα ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει κατά τους κοινοτικούς κανόνες να προετοιμαστεί από τους Υπουργούς.

Το κανονικό eurogroup, που θα ξεκινήσει στις 15:00, έχει μόνο δύο ζητήματα στην ατζέντα του; το πρώτο είναι η τραπεζική διάσταση της ΟΝΕ, με εισήγηση της Ντανιέλ Νιουί ( του SSM ), που θα παρουσιάσει τα πεπραγμένα σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την πρόοδο ως προς το Ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών.

Το δεύτερο θέμα θα είναι η συνεισφορά της παιδείας στην παραγωγικότητα, στο πλαίσιο των θεματικών συζητήσεων των υπουργών (την προηγούμενη φορά συζήτησαν για τη φορολογία της εργασίας). Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν “χείριστες πρακτικές”

Το δεύτερο eurogroup (inclusive format – δηλαδή οι 19 και όλα τα μέλη που έχουν υπογράψει το TSG και η Κροατία με την Τσεχία που προσκλήθηκαν από τον κ. Τουσκ) θα ξεκινήσει στις 17:00 συζητώντας το ζήτημα της μετεξέλιξης του ESM στο πλαίσιο της κοινοτικής αρχιτεκτονικής και αμέσως μετά την τραπεζική ένωση. Σε σχέση με την τραπεζική ένωση, τα θέματα είναι γνωστά ήδη από την ολλανδική προεδρία και περιλαμβάνουν την μείωση των ρίσκων και την ενίσχυση της αλληλεγγύης. Η Κομισιόν έχει θέσει υπόψιν των Υπουργών μια νέα πρόταση για την εγγύηση καταθέσεων και οι Υπουργοί αναμένεται να τοποθετηθούν επ’αυτού, ως προς το τι θα αποτελούσε μια καλή ισορροπία. Δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις.

Αμέσως μετά οι 19 υπουργοί θα ασχοληθούν με τα δημοσιονομικά και ειδικά με την “δημοσιονομική ικανότητα” (fiscal capacity – ένα είδος προϋπολογισμού. Οι 19 θα συζητήσουν για όλο το εύρος των προτάσεων από το “γιατί χρειάζεται” ως το “προς τα που θα πάνε τα λεφτά”.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι οι απόψεις ποικίλουν από το “καθόλου προϋπολογισμός”, ως το “γραμμή στον προϋπολογισμό της ΕΕ”. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα πρέπει να καταγράψει το αποτελέσματα και να τα παρουσιάσει στους ηγέτες. Τέλος οι 19 θα συζητήσουν την δημοσιονομική πτυχή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, όπως και των κανόνων του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Εξήγησε ότι οι σημερινοί κανόνες είναι πολύπλοκοι και πως δεν είναι σωστό οι υπουργοί οικονομικών να φοβούνται μήπως κάνουν λάθος κατά την σύνταξη των προϋπολογισμών. Εξήγησε δε ότι αναμένεται κάποια στιγμή να υπάρξει πολιτική εντολή για απλούστευση των κανόνων.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι υπουργοί θα έχουν μια πρώτη συζήτηση στις 6 Νοεμβρίου και στη συνέχεια στις 4 Δεκεμβρίου θα εξετάσουν την στάση τους περαιτέρω.

Τέλος το EG θα διαλέξει διαδικασία υποψηφιοτήτων, όπως είπε, (από τα μέσα Νοεμβρίου – ως 4 τις Δεκεμβρίου) για την διαδοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η διαδικασία προβλέπει την αρχή “μια χώρα μια ψήφος” και μυστική ψηφοφορία.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.