http://www.enikonomia.gr/economy/176886,aichmes-apo-to-potami-gia-peiragmena-apotelesmata-sti-forolotaria.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_176886_80a6f3c290-b08e6927efef4798.jpg Υπαινιγμούς για τον τρόπο που διεξάγονται οι κληρώσεις της φορολοταρίας και για την "επιλογή" των νικητών αφήνει το Ποτάμι... 1/8/2018 6:39:53 PM

Αιχμές από το Ποτάμι για "πειραγμένα" αποτελέσματα στη φορολοταρία - Ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα

Αιχμές από το Ποτάμι για &quot?πειραγμένα&quot? αποτελέσματα στη φορολοταρία - Ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα

Υπαινιγμούς για τον τρόπο που διεξάγονται οι κληρώσεις της φορολοταρίας και για την "επιλογή" των νικητών αφήνει το Ποτάμι.

Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι κάποια άτομα έχουν κερδίσει δύο ή και τρεις φορές, υποστηρίζοντας ότι βάσει του νόμου των πιθανοτήτων κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

"Είναι κάποιοι άνθρωποι στα αλήθεια τόσο τυχεροί; Ή μήπως υπάρχει κάποια λογικότερη εξήγηση;" αναρωτιέται το Ποτάμι.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών απαντούν ότι η διαδικασία της φορολοταρίας είναι αδιάβλητη, καθώς έχουν προβλεφθεί όλες οι αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες.Η ανακοίνωση του Ποταμιού


"Η λοταρία αποδείξεων από πλαστικό χρήμα δεν είναι μια ελληνική πατέντα. Εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, με σκοπό τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος. Ωστόσο, η χρήση της διαδεδομένης αυτής πρακτικής στην Ελλάδα έμελλε να καταγράψει πρωτάκουστες ειδήσεις. Μεταξύ των 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων που έλαβαν μέρος στις 11 κληρώσεις που διενεργήθηκαν μέσα στο 2017, υπήρξαν 29 άτομα που κέρδισαν δύο φορές και 4 άτομα που κέρδισαν τρεις φορές. Είναι κάποιοι άνθρωποι στα αλήθεια τόσο τυχεροί; Ή μήπως υπάρχει κάποια λογικότερη εξήγηση;

Σύμφωνα με τη θεωρία πιθανοτήτων, το ενδεχόμενο να κληρωθεί δύο και τρεις φορές μέσα σε μόλις 11 κληρώσεις, ένας άνθρωπος ανάμεσα σε 6 εκατομμύρια συμμετέχοντες, είναι ουσιαστικά αδύνατο. Ένας άνθρωπος έχει εκατό φορές περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το Τζόκερ παρά να κληρωθεί τρεις φορές στις 11 κληρώσεις του 2017. Η πιθανότητα μάλιστα να κληρωθούν 29 άτομα δύο φορές είναι ένας αριθμός που έχει τη μονάδα ως εκατοστό εβδομηκοστό τέταρτο ψηφίο μετά από 173 μηδενικά!

Τα μαθηματικά τεκμηριώνουν λοιπόν σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας του συστήματος δημόσιων κληρώσεων που διενεργήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο του Ν. 4446/2016. Η αναξιοπιστία μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες: είτε σε αστοχία του ηλεκτρονικού συστήματος, είτε στην ανθρώπινη επέμβαση, χωρίς να αποκλείεται να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα. Σε κάθε περίπτωση, οι 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι οφείλουν να γνωρίζουν αν έχουν πραγματική πιθανότητα να κληρωθούν υπό τις συνθήκες λειτουργίας του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού συστήματος κληρώσεων.

Για τους παραπάνω λόγους, το Ποτάμι ζητά την άμεση δημοσιοποίηση από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στοιχείων σχετικά με: (α) τον τρόπο λειτουργίας της ηλεκτρονικής κληρωτίδας, (β) τον ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα/εταιρεία που ανέλαβε τη διενέργεια των κληρώσεων με βάση το άρθρο 70 του Ν. 4446/2016 και τον τρόπο επιλογής του, (γ) τη συνεισφορά του φορέα/εταιρείας στον σχεδιασμό, αξιολόγηση και υλοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος και τη συμμετοχή του στον έλεγχο και πιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Το Ποτάμι ζητά επίσης την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με: (α) τη διαφάνεια της διαδικασίας διεξαγωγής των κληρώσεων, (β) την αξιοπιστία του συστήματος, μέσω ειδικών εμπειρογνωμόνων, (γ) τα πρόσωπα που κέρδισαν στις κληρώσεις και την ενδεχόμενη σχέση των νικητών με πολιτικά πρόσωπα ή πρόσωπα που συμμετείχαν στη διεξαγωγή των κληρώσεων, (δ) την πιθανή χειραγώγηση των κληρώσεων, προκειμένου να παραπλανηθούν οι φορολογούμενοι και να δοθεί η πλαστή εντύπωση ότι μπορούν εύκολα να επωφεληθούν από το μέτρο των κληρώσεων.

Τελικά, για αυτήν την κυβέρνηση δεν είναι εύκολο ούτε καν να μοιράζει χρήματα με κληρώσεις".

Τι λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών


Επίσημη απάντηση στα σοβαρά ερωτήματα για τη διαδικασία κλήρωσης της φορολοταρίας των αποδείξεων του υπουργείου Οικονομικών που έθεσε το Ποτάμι με ανακοίνωσή του, αμφισβητώντας ευθέως το αδιάβλητο των κληρώσεων του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τη Χριστουγεννιάτικη σούπερ λοταρία, όπου 29 φορολογούμενοι κέρδισαν δύο φορές και άλλοι 4 κέρδισαν τρεις φορές, αναμένεται να δώσει το υπουργείο.

Πηγές από το υπουργείο αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η διαχείριση και η λειτουργία του ειδικού λογισμικού των ηλεκτρονικών κληρώσεων ανατέθηκε απευθείας, με απόφαση που υπογράφηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 30 Νοεμβρίου- δηλαδή την ημέρα που έγινε η πρώτη φορολοταρία- στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ- ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ), που εδρεύει στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου Πατρών και εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας.

Πρόκειται για φορέα με τεράστια εμπειρία, που εκτός της έκδοσης του έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού για την εκπαίδευση, έχει και την ευθύνη της μετάδοσης των θεμάτων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Εκτός αυτών, το ΙΤΥΕ «τρέχει» και τις κληρώσεις του ΚΙΝΟ για λογαριασμό του ΟΠΑΠ, με σύστημα ανάλογο αυτού που διενεργούνται οι ηλεκτρονικές κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών κι αυτό ήταν καθοριστικό για την επιλογή του συγκεκριμένου Φορέα.

Παράλληλα οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η διαδικασία της φορολοταρίας είναι αδιάβλητη, καθώς έχουν προβλεφθεί όλες οι αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες.

Το γεγονός ότι άλλος συγκεντρώνει τους ηλεκτρονικούς λαχνούς (ΑΑΔΕ) κι άλλος διενεργεί την κλήρωση (ΙΤΥΕ) ενισχύει το αδιάβλητο της διαδικασίας, ενώ επισημαίνουν πως οι κληρώσεις γίνονται στον απολύτως ελεγχόμενο και φυλασσόμενο χώρο της ΓΓΠΣ, όπου έχουν πρόσβαση μόνο οι πιστοποιημένοι για τη φορολοταρία.

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ