Quantcast
«Μπλόκο» της ΕΚΤ για τα έντοκα - enikonomia.gr
share

«Μπλόκο» της ΕΚΤ για τα έντοκα

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει το παιχνίδι των πιέσεων και εκβιασμών έναντι της Ελλάδας, απαγορεύοντας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, με νομικά δεσμευτικό τρόπο στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν το χαρτοφυλάκιο των εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει το δημοσίευμα, κόβεται μία πηγή χρηματοδότησης για το ελληνικό δημόσιο και αυξάνεται η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας (αν δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Eurogroup). 

Την πρόταση για τη νομική απαγόρευση εισηγήθηκε η Ενιαία Εποπτική Αρχή των τραπεζών (SSM) στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και πέρασε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χωρίς ουσιαστική συζήτηση.

Το εντυπωσιακό είναι ότi η SSM είχε στείλει από τον Φεβρουάριο επιστολή στα τέσσερα μεγάλα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, με την οποία ζητούσε ακριβώς να μην αυξάνουν το στοκ των τίτλων του δημοσίου. Η δικαιολογία για τη νομική απαγόρευση είναι ότι υπήρχε υποψία μεταξύ ορισμένων κεντρικών τραπεζιτών πως μία ελληνική τράπεζα είχε αγνοήσει τη σύσταση. 

Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν σήμερα 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους FT, λιγότερο από τα 15 δισ. ευρώ που είναι το επιτρεπτό όριο εκδόσεων εντόκων. 

 

Πηγή: Financial Times

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.