Quantcast
«Σεντούκι» με 7,3 δισ. ευρώ από το Δημόσιο - enikonomia.gr
share

«Σεντούκι» με 7,3 δισ. ευρώ από το Δημόσιο

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Μια δεξαμενή δανεισμού ίση με την δόση των 7,3 δισ. ευρώ από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ έχει εξασφαλίσει πλέον το δημόσιο σπάζοντας όμως τους «κουμπαράδες» όσων φορέων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα είχαν την τύχη ή την ατυχία να έχουν ρευστά διαθέσιμα.

Στον κατάλογο των φορέων που διαθέτουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς για τις ανάγκες του δημοσίου προστέθηκε χθες το βράδυ και η Περιφέρεια Αττικής.

Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου η πλειοψηφία αποφάσισε να διαθέσει 80 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 343 εκατ. ευρώ που διαθέτει η Περιφέρεια.

Από τα συνολικά 343 εκατομμυρίων των διαθεσίμων της Περιφέρειας, τα 110 είναι σε 99 λογαριασμούς των 4 συστημικών τραπεζών και από αυτά τα 80 εκατ. ευρώ θα πάνε στην ΤτΕ.

Πρόσθεσε όμως ότι και από τα υπόλοιπα 233 εκατ. ευρώ που είναι σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Στο μεταξύ, χθες το ΔΣ του ΟΑΕΔ δέχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, για τη μεταφορά 120 εκατ. ευρώ από τα ρευστά διαθέσιμα του σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας στην προοπτική της επένδυσης τους σε κρατικά ρέπο.

Με την ένταξη και της περιφέρειας στο κύκλο των εν δυνάμει δανειστών του δημοσίου το υπουργείο οικονομικών μπορεί να αντλήσει ρευστότητα από μια δεξαμενή συνολικού ύψους 7,3 δις ευρώ.

Τα πρώτα 5,5 δις ευρώ που είχαν εξασφαλιστεί από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δημόσιους οργανισμούς προστέθηκαν πρόσφατα και άλλα 1,5 δις ευρώ από τα αποθεματικά των ΔΕΚΟ τα οποία προορίζονται επίσης για επενδύσεις σε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου και άμεσο δανεισμό με συμφωνίες επαναγοράς.

Η ένταση αυτή των προσπαθειών για την εξασφάλιση των δανειστών επενδυτών έχει διπλό στόχο.

Να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα ώστε το δημόσιο να τα βγάλει πέρα με τις υποχρεώσεις σε χρέος.

Να υπάρχουν και νέοι επενδυτές για έντοκα γραμμάτια του δημοσίου. Το γεγονός αυτός προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία μετά τις επιστολές που έστειλε η ΕΚΤ στις ελληνικές συστημικές τράπεζες με τη οποία τις ενημερώνει ότι είναι πλέον νομικά δεσμευτική η περιορισμένη έκθεσή τους στους βραχυπρόθεσμους τίτλους του δημοσίου.

Με δεδομένη την απροθυμία και των ξένων επενδυτών να ρισκάρουν τα χρήματά τους σε ελληνικούς τίτλους η στροφή προς τα διαθέσιμα των οργανισμών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ήταν μονόδρομος.

Τούτο με δεδομένο ότι οι θεσμοί αλλά και εταίροι μας στην Ευρωζώνη έχουν αποκλείσει κάθε δυνατότητα έκτακτης χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας πριν ολοκληρωθεί και εγκριθεί το «πρόγραμμα γέφυρα» που θα προτείνει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Απόδειξη τούτου αποτελεί η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για επιστροφή των 1,2 δις ευρώ από το ESM στο ΤΧΣ παρά το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά επιστράφηκαν χωρίς να οφείλονται προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ωστόσο ο εσωτερικός δανεισμός έχει συγκεκριμένα όρια που δεν θα πρέπει να ξεπεραστούν.

Στην κατεύθυνση αυτή η Κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει την περίφημη συμφωνία γέφυρα με ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών εξέφραζαν χθες την αισιοδοξία τους ότι οι ελληνικές προτάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Δευτέρα.

Τούτο προϋποθέτει μια εκ των προτέρων συμφωνία με την ομάδα των Βρυξελλών και τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα βρίσκονται στην Αθήνα.

Αν όλα αυτά γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πολύ πιθανό την Δευτέρα η ελληνική πρόταση να κριθεί ως προς το τεχνικό σκέλος της από την ομάδα των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.