Quantcast
Οι 20 φόροι που θα αλλάξουν λόγω των αντικειμενικών αξιών - enikonomia.gr
share

Οι 20 φόροι που θα αλλάξουν λόγω των αντικειμενικών αξιών

δημοσιεύτηκε:

Εκτός του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου για ακίνητα άνω των 200 χιλ. ευρώ, υπάρχουν ακόμη 20 φόροι που θα επηρεαστούν από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες.

Αναλυτικά:

Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων θα ακολουθήσει την νέα τιμή ζώνης αφού υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.
Ο φόρος χρησικτησίας θα ακολουθήσει και αυτός τις νέες αντικειμενικές υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.
Το ίδιο και ο φόρος ανταλλαγής συνένωσης οικοπέδων υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Ο φόρος διανομής, ο οποίος αφορά συνένωση περιουσίας από έναν συνιδιοκτήτη ακινήτου και επιβάλλεται με συντελεστή 0,75% επί της αντικειμενικής αξίας.

Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων πάνω στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.
Ο δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης.
Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στους δήμους και υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25‰ – 0,35‰ (ανάλογα με τις αποφάσεις του κάθε δήμου ) επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.
Το τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας: Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν άμεσα το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση την επιφάνεια των κατοικιών που διαμένει ο φορολογούμενος. Τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι κλιμακώνονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των συγκεκριμένων ακινήτων. Ειδικότερα, τα τεκμήρια προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Έτσι, σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες μετά τις μειώσεις “πέσουν” πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, Σε όσες περιοχές μειωθούν οι τιμές ζώνης θα μειωθούν αντίστοιχα και τα τεκμήρια που διαμορφώνονται από την αξία της ακίνητης περιουσίας ενώ θα αυξηθούν όπου οι αντικειμενικές θα αυξηθούν.
Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα τα το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.
Τα τέλη υπέρ του ταμείου νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και υπολογίζονται ως ποσοστά επί των αντικειμενικών αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.
Το τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτου.
Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτου.
Φόρος δωρεάς ακινήτου.
Τέλος εγγραφής: Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
Πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου.

Τα πρόστιμα νέων αυθαιρέτων τα οποία συνδέονται επίσης με τις αντικειμενικές αξίες πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% επί της αντικειμενικής αξίας που επιβάλλεται στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες ( Off Shore ) εταιρείες.

H εισφορά σε γη και χρήμα κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.