Quantcast
Τι θα αλλάξει στη νομοθεσία για τις Ανώνυμες Εταιρείες - enikonomia.gr
share

Τι θα αλλάξει στη νομοθεσία για τις Ανώνυμες Εταιρείες

δημοσιεύτηκε:

Νομοπαρασκευαστική επιτροπή συστάθηκε στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή με σκοπό την επικαιροποίηση των διατάξεων του σχεδίου νομού για τις ανώνυμες εταιρείες.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης, η επιτροπή θα καταρτίσει σχέδιο νόμου, αιτιολογική έκθεση και όλων των λοιπών συνοδευτικών μέχρι το τέλος Απριλίου 2018, με στόχο την αναμόρφωση του νόμου 2190/1920 όπως ισχύει.

Επίσης, θα καταθέσει προτάσεις για το πλαίσιο εποπτείας/ελέγχου νομιμότηταςτων ανωνύμων εταιρειών σύμφωνα με τις παρακάτω κατευθυντήριες αρχές:

– Αυτοματοποίηση της εποπτικής διαδικασίας για εταιρείες. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα βασίζεται στις πληροφορίες που καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, καθώς και στην διάκριση μεταξύ συστατικών και δηλωτικών πράξεων μιας εταιρείας.

– Ενδεχόμενη θέσπιση διοικητικών κυρώσεων για τις εταιρείες που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις δημοσιότητας. Θέσπιση διατάξεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιπτώσεων εταιρειών που δεν τηρούν συγκεκριμένο λόγο ιδίων κεφαλαίων προς υποχρεώσεις.

– Μείωση των διοικητικών βαρών για τις εταιρείες, καθώς και του χρόνου αναμονής για την δημοσίευση πράξεων.

Η επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη της την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/828 για την τροποποίηση της οδηγίας 2007/36/ΕΚ όσον αφορά την ενθάρρυνση της μακροπρόθεσμης ενεργού συμμετοχής των μετόχων.

Επιπλέον θα καταρτιστεί πίνακας αντιστοίχισης με τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 σχετικά με ορισμένες πτυχές του εταιρικού δικαίου (κωδικοποιημένο κείμενο) και τυχόν λοιπών Οδηγιών σχετικών με τις ανώνυμες εταιρείες οι οποίες είχαν ενσωματωθεί στον ν. 2190/1920.

Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο Ευάγγελος Περάκης, ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.