Quantcast
Σταθάκης: Έρχονται επενδύσεις 25-35 δισ. ευρώ στην ενέργεια τα επόμενα χρόνια - enikonomia.gr
share

Σταθάκης: Έρχονται επενδύσεις 25-35 δισ. ευρώ στην ενέργεια τα επόμενα χρόνια

δημοσιεύτηκε:

Για σημαντικές επενδύσεις στην ενέργεια τα επόμενα χρόνια, αλλά και ειδική μέριμνα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με θέμα “Ενεργειακά δίκτυα, περιβαλλοντική πολιτική και χωροταξία”.

“Υπολογίζουμε ότι στην ενέργεια, μαζί με τους υδρογονάνθρακες, συζητάμε για πολύ σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, της τάξης των 25 με 30 – 35 δισεκατομμυρίων ευρώ”, είπε ο υπουργός. 

Σχετικά με το θέμα της ενεργειακής φτώχειας, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι “αναθεωρήσαμε το κοινωνικό τιμολόγιο και φτιάξαμε ένα ειδικό ταμείο επανασύνδεσης όσων νοικοκυριών έχουν χάσει το κοινωνικό τιμολόγιο και έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Πρόκειται για 1.500 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα. Θεωρούμε, επίσης, ότι οι ενεργειακές κοινότητες είναι κατ΄ εξοχήν εργαλείο κοινωνικής πολιτικής στην ενέργεια γιατί επιτρέπουν σε έναν δήμο να συνδέσει 50 ρολόγια πολύ αδύναμων νοικοκυριών της περιοχής”.

Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία, αναφέρθηκε στην επέκταση του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι αυτή προχωρά ικανοποιητικά στη Θεσσαλονίκη, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πολύ φιλόδοξα σχέδια και για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ο σχετικός προγραμματισμός, ανέφερε, προβλέπει ότι στο χρονικό διάστημα 2018 – 2022 θα κατασκευαστούν 336 χιλιόμετρα δικτύου, εκ των οποίων 73 στις Σέρρες, 38 στο Κιλκίς, 115 στην Κατερίνη, 70 στη Βέροια και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας και 40 στην Πέλλα και τα Γιαννιτσά. Υπάρχουν, επίσης, σκέψεις για επεκτάσεις σε περιοχές όπως η Έδεσσα, η Σκύδρα, η Αριδαία και η Νάουσσα.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι ενώ στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, η χώρα έχει μείνει πίσω στην εξοικονόμηση της κατανάλωσης ενέργειας. Για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ Κατ’Οίκον” τόνισε ότι ενώ στο “Εξοικονομώ I” ικανοποιήθηκαν 15.000 αιτήσεις, από τις 50.000 που υποβλήθηκαν, το νέο πρόγραμμα ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και μέσα σε τρεις μέρες καλύφθηκαν 23.000 νοικοκυριά, αριθμός που στο προηγούμενο σύστημα χρειάστηκε 19 μήνες. “Λόγω μεγάλης ζήτησης αποφασίσαμε να διπλασιάσουμε τους πόρους”, συμπλήρωσε.

Σχετικά με το πρόγραμμα για τα δημόσια κτίρια, σημείωσε ότι το ύψος του ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ και προβλέπει παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία κλπ.

Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε, ότι οι στόχοι της Ελλάδας για την ενέργεια θα αποτυπωθούν στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό που θα υποβληθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018 στην ΕΕ, ενώ γνωστοποίησε ότι μέχρι το 2019 θα υλοποιηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας που θα διευκολύνει την ομαλή λειτουργία όλου του ενεργειακού συστήματος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.