Quantcast
Ποιες ΔΕΚΟ έχουν δανειστεί 2,45 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου - enikonomia.gr
share

Ποιες ΔΕΚΟ έχουν δανειστεί 2,45 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου

δημοσιεύτηκε:

Μεγάλη εγγυητική ευθύνη για τρεις μεγάλες ΔΕΚΟ έχει αναλάβει το Δημόσιο έναντι των τραπεζών για τα δάνεια που αυτές έχουν λάβει.

Πιο συγκεριμένα πρόκειται για τις ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ και το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος.

Αναλυτικά, για τη ΔΕΗ το Δημόσιο έχει εγγυηθεί δάνεια ύψους 1,97 δισ. ευρώ, για το ΔΕΣΦΑ δάνεια ύψους 222,84 εκατ. ευρώ και για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έχει εγγυηθεί δάνεια ύψους 295,6 εκατ. ευρώ!

Δηλαδή συνολικά 2,45 δισ. ευρώ ή το 20% του συνόλου των εγγυήσεων του Δημοσίου που σήμερα ανέρχονται σε 12 δισ. ευρώ (χωρίς τις εγγυήσεις των τραπεζών).

Είναι γεγονός πως οι επιχειρήσεις αυτές ακόμη και μετά την πώληση τους θα αποτελούν μια «δημοσιονομική εκκρεμότητα», τουλάχιστον έως ότου αποπληρωθούν τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου. Απλά για την ιστορία να αναφερθεί πως τα έσοδα που εισπράττει το Δημόσιο για τις εγγυήσεις που έχει χορηγήσει είναι ισχνά. Από τη ΔΕΗ για εγγυήσεις ύψους 1,97 δισ. ευρώ, λαμβάνει προμήθεια 22 εκατ. ευρώ ετησίως, για το ΔΕΣΦΑ για δάνεια ύψους 222,84 εκατ. ευρώ η ετήσια προμήθεια είναι 3,78 εκατ. ευρώ, ενώ για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για δάνεια ύψους 295,6 εκατ. ευρώ, η προμήθεια διαμορφώνεται στα 1,67 εκατ. ευρώ!

Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια η πολιτική εγγυήσεων του Δημοσίου εντάσσεται στο πλαίσιο των κριτηρίων και των στόχων του Μνημονίου, με το όριο των εγγυήσεων να είναι κατ’ αρχήν μηδενικό με εξαίρεση τις εγγυήσεις που παρέχονται για δανεισμό φορέων εντός της Γενικής Κυβέρνησης, τις εγγυήσεις που παρέχονται για τη στήριξη των τραπεζών, τις εγγυήσεις που σχετίζονται με δάνεια που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τις εγγυήσεις που χορηγούνται για φυσικές καταστροφές σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές και τις εγγυήσεις μέχρι του ποσού των 30 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί εφέτος στα 970 εκατ. ευρώ, έναντι 890 εκατ. ευρώ για το 2017.

Η αύξηση αυτή θα προέλθει κυρίως από τις καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός της Γενικής Κυβέρνησης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.