Quantcast
ΕΚΤ: Προβληματισμός από στελέχη της αν θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Προβληματισμός από στελέχη της αν θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη

δημοσιεύτηκε:

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασαν προβληματισμό για το αν θα επιβεβαιωθούν οι πρόσφατες, πιο αισιόδοξες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της τράπεζας στις 4-5 Μαρτίου. 

“Σημειώθηκε ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη για το 2017 εξαρτώνται από μία σειρά παραγόντων, οι οποίοι μπορεί να είναι λιγότερο θετικοί” προς το τέλος της περιόδου που αφορούν οι προβλέψεις (2015-17), αναφέρεται στα πρακτικά. 

Στη συνένετυξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ στη Λευκωσία. η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει την πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017 θα φθάσει το 2,1%. Στη συνεδρίαση, ωστόσο, μέλη του Δ.Σ. δήλωσαν ότι “δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να είναι το ίδιο χαλαρή το 2017”, καθώς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να τερματισθεί τον Σεπτέμβριο του 2016. 

Επιπλέον, κεντρικοί τραπεζίτες σημείωσαν ότι η ενίσχυση της ανάπτυξης στην τριετία 2015-2017 “βασίζεται στην υπόθεση ότι θα συνεχισθούν οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και μία περαιτέρω αύξηση του διεθνούς εμπορίου” και “από την άποψη αυτή, διατυπώθηκε το επιχείρημα ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να είναι υψηλότερες απ’ ότι εκτιμάται σήμερα, εφόσον η διεθνής ζήτηση βελτιωθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη μπορεί να περιορισθεί και από τα διαρθρωτικά αδιέξοδα σε κάποιες χώρες”. 

Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες δήλωσαν ότι τα τελευταία στοιχεία “προσφέρουν τους λόγους για μετρημένη αισιοδοξία όσον αφορά το σενάριο της σταδιακής ανάκαμψης και της αύξησης του πληθωρισμού σταδιακά προς το 2%”. 

 

Πηγή: Wall Street Journal

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.