Quantcast
ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων για 110.000 επιχειρήσεις από 1/1/2019 - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων για 110.000 επιχειρήσεις από 1/1/2019

δημοσιεύτηκε:

Την πιλοτική εφαρμογή της διασύνδεσης του ηλεκτρονικού τιμολογίου που εκδίδουν οι επιχειρήσεις με το TAXIS από την 1η Ιανουαρίου 2019 για περίπου 110.00 εταιρείες σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με στόχο την καθολική εφαρμογή του μέτρου από το 2020.

Η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων δεν μπορεί, σύμφωνα με τα στελέχη της φορολογικής αρχής, να γίνει μεσούσης της χρονιάς ωστόσο η Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε στην ΑΑΔΕ προχωρά με εντατικό ρυθμό τις διαδικασίες έτσι ώστε η διασύνδεση του ηλεκτρονικού τιμολογίου με το TAXIS να γίνει το 2019 για ένα ικανό δείγμα εταιρειών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά επιχειρήσεις με διπλογραφικά και όριο τζίρου 100.000 ευρώ και πάνω και επιχειρήσεις με απλογραφικά και όριο τζίρου 200.000 ευρώ και πάνω.Αξίζει να σημειωθεί ότι τα όρια τζίρου σε αυτή τη φάση είναι ενδεικτικά.Σκοπός είναι στην πιλοτική φράση να ενταχθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων που μπορεί να υποστηριχτεί από τις ηλεκτρονικές υποδομές.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Ομάδα Εργασίας της ΑΑΔΕ αναμένεται να καλέσει εμπειρογνώμονες και από τους Φορείς της αγοράς (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, ΣΕΒ, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ΕΣΕΕ κ.ά) με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας καθώς οι εν λόγω φορείς γνωρίζουν εις βάθος το λογισμικό κομμάτι της διαδικασίας και μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχή εφαρμογή της διασύνδεσης του ηλεκτρονικού τιμολογίου με το TAXIS.

Το μέτρο θα απαλλάξει χιλιάδες επιχειρήσεις από την γραφειοκρατία καθώς σήμερα όσες εκδίδουν ηλεκτρονικό τιμολόγιο το οποίο δεν φαίνεται στο TAXIS και οφείλουν να το περνούν στα βιβλία τους και στην φορολογικής τους δήλωση. Διαδικασία που θα απλοποιηθεί με την απευθείας διασύνδεση με το TAXIS.

Έπονται οι ταμειακές μηχανές

Ο τελικός σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει και την σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS, στόχος που απαιτεί χρόνο καθώς πρέπει να αλλάξει μεγάλο κομμάτι του στόλου των συγκεκριμένων μηχανών. Κι αυτό οι ταμειακές μηχανές προ του 2012 δεν διαθέτουν την υποδομή για να συνδεθούν με τα πληροφοριακά συστήματα του TAXIS. Επομένως, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους επαγγελματίες ενώ χρειάζεται και κάποιου τύπου τροποποίηση και σε ορισμένες μηχανές της περιόδου μετά το 2012. Η σύνδεσή τους με το TAXIS θα προβλέπει η είσπραξη της ημέρας (σ.σ. το γνωστό Ζ) να μπαίνει σε συγκεκριμένο κωδικό της επιχείρησης στο TAXIS.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.