Quantcast
Τρίτη αναθεώρηση της ελληνικής πρότασης με στόχο την συμφωνία - enikonomia.gr
share

Τρίτη αναθεώρηση της ελληνικής πρότασης με στόχο την συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Σε διαδικασία νέας … «αναθεώρησης», μπαίνει ξανά η ελληνική πρόταση, η οποία διέρρευσε την περασμένη Τετάρτη, με στόχο να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό συμφωνία με τους τρείς θεσμούς και να ξεπαγώσει επιτέλους η χρηματοδότηση προς την χώρα.

Η αναθεώρηση ξεκίνησε από την χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον, υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εν μέσω μιας ομοβροντίας αρνητικών δημοσιευμάτων περί μερικής ή ολικής χρεοκοπίας, κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων και ενδεχόμενου για διπλό νόμισμα, ανανεώθηκε χθες, μέσα στον «σκληρό πυρήνα» του οικονομικού επιτελείου, η βούληση της Κυβέρνησης να μην υποχωρήσει από την πάγια θέση της, να μην δεσμευτεί σε νέα υφεσιακά μέτρα.

Παρ’ όλα αυτά, με στόχο να γίνει πιο συμβατή η ελληνική πρόταση  με τις απαιτήσεις των δανειστών, αναζητούνται και νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία δεν θα είναι αμιγώς εισπρακτικά, αλλά θα αυξήσουν το σωρευτικό αποτέλεσμα κατά κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Στο τραπέζι. έπεσε μια αύξηση στον ΕΦΚ σε τσιγάρα και οινοπνευματώδη και η αύξηση του ανώτατου συντελεστή, από το 43% στο 45%. Στις εφεδρείες που μένουν να συζητηθούν, μπήκε και η επιβολή ενός ελάχιστου τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, από κάποιο ύψος και πάνω .

Παράλληλα, αναζητούνται μεταρρυθμίσεις νέας εποχής, που θα φτάνουν ή και θα ξεπερνούν αυτές του μνημονίου, ώστε και αυτές να γίνουν αποδεκτές, χωρίς πολλές αντιρρήσεις . Μια από τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες συζητήθηκαν, ήταν η αναθεώρηση της λίστας κάποιων κλειστών επαγγελμάτων, θέμα στο οποίο επιμένει πολύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Σταθάκης που ήταν παρών, έκανε και μια εισήγηση για την ρύθμιση που σκοπεύει να φέρει, για την προστασία από τους πλειστηριασμούς. Συζητήθηκε επίσης και το ενδεχόμενο κάποιας ρύθμισης και για τους δανειολήπτες, οι οποίοι είχαν πάρει δάνεια σε ρήτρα ξένου νομίσματος και ειδικά αυτούς που πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, οι οποίοι είχαν και τις μεγαλύτερες απώλειες.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναμένεται να υπάρξουν πολλές εσωτερικές συσκέψεις, ώστε να διευκρινιστεί το συνολικό πακέτο, με το οποίο θα διαπραγματευτεί η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με την Ομάδα των Βρυξελλών, στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Κοινή πεποίθηση του οικονομικού επιτελείου είναι, ότι δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για μια τεχνική συμφωνία κατά την διάρκεια του επόμενου EuroWorking Group την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη.

Στόχος είναι, αν υπάρξει και η κατάλληλη διάθεση από πλευράς των δανειστών, να συγκληθεί ακόμη και την Μεγάλη Πέμπτη το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ώστε να αποφασίσει για το ελληνικό «πρόγραμμα γέφυρα»..

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.