Quantcast
Στα 60 δισ. ευρώ ετησίως οι απώλειες για την ευρωπαϊκή οικονομία από τα προϊόντα «μαϊμού» - enikonomia.gr
share

Στα 60 δισ. ευρώ ετησίως οι απώλειες για την ευρωπαϊκή οικονομία από τα προϊόντα «μαϊμού»

δημοσιεύτηκε:

Απώλειες 60 δισ. ευρώ κάθε χρόνο σε όλη την ΕΕ λόγω απομιμήσεων σε 13 βασικούς τομείς της οικονομίας αποκαλύπτει ευρωπαϊκή ερευνα.

Νέα έρευνα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) αποκαλύπτει ότι κάθε χρόνο χάνονται 60 δισ. EUR λόγω παραποιήσεων και απομιμήσεων σε 13 τομείς της οικονομίας.

Τα τελευταία 5 χρόνια, το EUIPO παρακολουθεί το οικονομικό κόστος της παραποίησης και της απομίμησης σε τομείς που είναι γνωστό ότι είναι ευάλωτοι σε παραβιάσεις δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, οι άμεσες ετήσιες απώλειες σε αυτούς τους τομείς ανέρχονται σε 60 δισ. EUR, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,5 % των πωλήσεών τους, ως αποτέλεσμα της παρουσίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης στην αγορά.

Οι συνολικές απώλειες αντιστοιχούν σε 116 EUR ανά πολίτη της ΕΕ ετησίως.



Επειδή οι νόμιμοι κατασκευαστές παράγουν λιγότερα από όσα θα παρήγαγαν αν δεν υπήρχαν προϊόντα παραποίησης/απομίμησης, με αποτέλεσμα να απασχολούν λιγότερους εργαζομένους, χάνονται επίσης άμεσα 434.000 θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι λόγω της παρουσίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης, οι 13 τομείς χάνουν ετησίως το 12,3 % των άμεσων πωλήσεών τους στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 1,4 δισ. EUR, ή 125 EUR ανά Έλληνα κάτοικο ετησίως.

Οι 13 τομείς που μελετήθηκαν είναι οι εξής: καλλυντικά και προϊόντα ατομικής περιποίησης, είδη ένδυσης, υποδήματα και εξαρτήματα ένδυσης, αθλητικά είδη, παιχνίδια κάθε είδους, κοσμήματα και ρολόγια χεριού, τσάντες χεριού και είδη ταξιδιού, ηχογραφημένη μουσική, αλκοολούχα ποτά και κρασί, φαρμακευτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα, έξυπνα κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες και ελαστικά.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μέρος ενός κύκλου ερευνητικής εργασίας που διεξάγεται από το EUIPO την τελευταία πενταετία και δημοσιεύονται για πρώτη φορά σε μία ενιαία έκθεση. Η συγκεφαλαιωτική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, περιλαμβάνει επίσης έρευνες σχετικά με τη συμβολή της διανοητικής ιδιοκτησίας στην οικονομία της ΕΕ και το κόστος της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας για το διεθνές εμπόριο. Συγκεντρώνει επίσης τις δράσεις που αναλαμβάνονται από εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς για την καταπολέμηση των παραβιάσεων δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, κ. António Campinos, δήλωσε:
Τα τελευταία 5 χρόνια, οι εκθέσεις που συντάσσουμε και η έρευνα που διεξάγουμε μας δίνουν για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομικών επιπτώσεων της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας για την οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ΕΕ, καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θίγονται τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Μέσω της έρευνάς μας, έχουμε επίσης καταδείξει τη θετική συμβολή της διανοητικής ιδιοκτησίας στην απασχόληση και την ανάπτυξη. Σκοπός των εργασιών μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πολίτες δεν θα έχουν την παραμικρή αμφιβολία για την αξία της διανοητικής ιδιοκτησίας και τις ζημίες που προκαλούνται από την παραβίασή της.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.