Quantcast
Πρόεδρος ΕΒΕΘ: Για να φτάσει η ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα ακόμα - enikonomia.gr
share

Πρόεδρος ΕΒΕΘ: Για να φτάσει η ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα ακόμα

δημοσιεύτηκε:

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει ελκυστική για παραγωγικές επενδύσεις όσο δεν υλοποιούνται μια σειρά από ουσιαστικές αλλαγές, οι οποίες αφορούν -μεταξύ άλλων- τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, εκφράζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Ιωάννης Μασούτης. ‘Οπως επισημαίνει, παρότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαμορφώνεται κλίμα αισιοδοξίας, ωστόσο, για να μετουσιωθεί η αισιοδοξία σε ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας το οποίο αποτυπώνεται όχι μόνο σε δημοσιεύματα και κάποιες στατιστικές αλλά το έχουμε διαπιστώσει κι εμείς από την έρευνα του βαρομέτρου που διεξάγει το ΕΒΕΘ κάθε έξι μήνες. Οι στατιστικές δείχνουν μικρή τάση ανόδου για τις ελληνικές εξαγωγές. Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρω ότι για να πάρει σάρκα και οστά η πολυπόθητη ανάκαμψη και να μετουσιωθεί η αισιοδοξία σε ανάπτυξη των μεγεθών της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή αύξηση επενδύσεων, αύξηση θέσεων εργασίας, αύξηση εισοδημάτων των Eλλήνων, χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα. Πρέπει να γίνει η χώρα μας φιλικότερη στο επιχειρείν μειώνοντας τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, τη γραφειοκρατία, απλοποιώντας διαδικασίες και αδειοδοτήσεις που σχετίζονται με την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και μειώνοντας το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης. Όσο δεν υλοποιούνται αυτές οι ουσιαστικές αλλαγές, δεν θα γίνεται η χώρα μας ελκυστική για πραγματοποίηση νέων παραγωγικών επενδύσεων” δήλωσε.



“Η χώρα μας έχει, λόγω της θέσης της, ένα ισχυρό πλεονέκτημα σε κάποιους τομείς όπως είναι ο αγροδιατροφικός αλλά και των υπηρεσιών και ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με τον τουρισμό. Επιπλέον, λόγω της ύφεσης, υπάρχουν σήμερα ευκαιρίες για αγορά ακινήτων. Απαιτείται όμως πολύ καλή εξέταση όλων των ιδιαιτεροτήτων που έχει η χώρα μας, λόγω των capital controls, των διαφόρων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, της πολυνομίας, της αβεβαιότητας λόγω συνεχών νομοθετικών αλλαγών και άλλων αστάθμητων παραγόντων, τα οποία επηρεάζουν άμεσα το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης” τόνισε.
Ερωτηθείς ποια είναι τα τρία κυριότερα προβλήματα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα απάντησε “Υπερβολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, έλλειμμα ρευστότητας, τεράστια γραφειοκρατία. Λύσεις υπάρχουν αν και είναι επώδυνες πολιτικά. Αντί να εξοντώνουμε τις επιχειρήσεις μπορούμε να περιορίσουμε δαπάνες του δημοσίου και κυρίως να αυξήσουμε τα έσοδα του κράτους πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η παραοικονομία που είναι η μεγαλύτερη πληγή και για το κράτος αλλά και για τις νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις. Ομοίως και με τη γραφειοκρατία. Η απλοποίηση διαδικασιών είναι εφικτή. Αν θέλουμε, δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δημιουργήσει ένα πολύ πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Τέλος, για την εξασφάλιση ρευστότητας πρέπει να επισπευσθεί η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και των οφειλών των επιχειρήσεων γενικότερα και να θεσπιστεί ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός”.

Πηγή: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.