Quantcast
Ποιοι χάνουν το ΕΚΑΣ την επόμενη χρονιά - enikonomia.gr
share

Ποιοι χάνουν το ΕΚΑΣ την επόμενη χρονιά

δημοσιεύτηκε:

Στα 12 ευρώ το μήνα  περιορίζεται το ΕΚΑΣ  την επόμενη χρονιά ενώ καταργείται στο τέλος Νοεμβρίου του 2019. Χθες, υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση, ως ένα ακόμη από τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης από τους δανειστές, που διατηρεί τα εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή του 2019 στα ίδια επίπεδα που ίσχυαν και το 2018. Καθώς όμως το συνολικό κονδύλι περιορίζεται στα 33 εκατ. ευρώ, το ποσό του επιδόματος μειώνεται από 35 ευρώ φέτος, στα 12 ευρώ το 2019. Βάσει των υπολογισμών του υπουργείου Εργασίας, και την επόμενη χρονιά, το ΕΚΑΣ θα λάβουν περίπου 240.000 χαμηλοσυνταξιούχοι καθώς εκτιμάται ότι δεν θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές στα εισοδήματα του 2017, τα οποία και ελέγχονται για την καταβολή του επιδόματος.

Να σημειωθεί ότι, από το 2016 προβλέπεται για όσους συνταξιούχους κόβεται το ΕΚΑΣ, μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα. Πρόκειται στην ουσία για εξαιρέσεις και πρόνοιες που θεσμοθετήθηκαν προκειμένου να περιοριστούν, όσο είναι δυνατό, οι συνέπειες της σταδιακής κατάργησης μιας παροχής, που πριν από 3 χρόνια έφθανε έως και τα 240 ευρώ το μήνα.
Αναλυτικά, όπως προβλέπεται και σε όλες τις επικαιροποιημένες εκδοχές του 3ου Μνημονίου, η σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2019. Η αρχή έγινε το 2017, με την περικοπή του κατά 570 εκατ. ευρώ, συνεχίστηκε το 2018 προκειμένου σωρευτικά να κοπούν 808 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί το 2019 ώστε τελικά να “εξοικονομηθούν” 853 εκατ. ευρώ.
Το επίδομα που θεσμοθετήθηκε επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη και δόθηκε για πρώτη φορά σε περίπου 180.000 δικαιούχους την 1η Ιουλίου 1996, είχε ως κεντρικό στόχο να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι εκείνης της περιόδου και να υπάρξει ένα «δίχτυ ασφαλείας», Κατέληξε βέβαια ως ένας μηχανισμός στρέβλωσης της ανταποδοτικότητας του συστήματος, πολλαπλασιάζοντας τις αδικίες στο εσωτερικό της κοινωνικής ασφάλισης.
Η χθεσινή Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, προβλέπει πως από 1.1.2019 έως 31.12.2019, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων θα καταβάλλεται αποκλειστικά σε ήδη συνταξιούχους, καθώς και σε δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των εντασσόμενων ταμείων στον ΕΦΚΑ (πλην ΟΓΑ), των οποίων η συνταξιοδότηση αρχίζει πριν από τις 13 Μαΐου 2016 (έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016).
Για την καταβολή του επιδόματος πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι προϋποθέσεις:
α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2019, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.
β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα 7.720 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.
γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ.
δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ.
ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται τον φετινό Ιούνιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα 643 ευρώ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.