Quantcast
Φέσσας (ΣΕΒ) για επενδύσεις: Απαιτείται ένα "μεταρρυθμιστικό σοκ" - enikonomia.gr
share

Φέσσας (ΣΕΒ) για επενδύσεις: Απαιτείται ένα “μεταρρυθμιστικό σοκ”

δημοσιεύτηκε:

Όρο επιβίωσης αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τις σύγχρονες οικονομίες όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας στην εκδήλωση του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης (διαΝΕΟσις) και του Συνδέσμου με θέμα την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις ψηφιακές υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Φέσσας συμπλήρωσε ότι, οι χώρες με πλεονάσματα στην υιοθέτηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών είναι οι πρωταγωνιστές του σήμερα και του αύριο.

Επιπλέον έκρουσε το “καμπανάκι” του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς στην ομάδα των χωρών της Ευρώπης που υστερούν και αποκλίνουν από τους πιο προηγμένους ψηφιακά εταίρους μας, γι΄ αυτό και είναι «μονόδρομος μια επιθετική ψηφιακή στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων».

Ενώ όσον αφορά το θέμα των επενδύσεων είπε ότι, είναι« Μονόδρομος μια επιθετική ψηφιακή στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων» σημειώνοντας ότι «η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν σε καθημερινή βάση».

Αναφερόμενος στο επενδυτικό κενό και στο φιλόδοξο σενάριο που έχει προτείνει ο ΣΕΒ για αύξηση των επενδύσεων -με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 15%- ο κ. Φέσσας τόνισε ότι οι επενδύσεις δεν θα έρθουν απλά και μόνο επειδή σταθεροποιείται η οικονομία ή επειδή ολοκληρώνεται το 3ο μνημόνιο.

«Το κενό που πρέπει να καλύψουμε είναι τεράστιο και απαιτεί αντίστοιχη προσπάθεια από πλευράς μας. Απαιτείται ένα μεταρρυθμιστικό σοκ. Πέρα και πάνω από όσα προέβλεπαν μέχρι σήμερα τα μνημόνια, που δυστυχώς σε ό,τι αφορά το μεταρρυθμιστικό τους σκέλος δεν έγιναν ποτέ κτήμα και ιδιοκτησία μας»,σημείωσε μεταξύ άλλων.

To παρών στην εκδήλωση αυτή έδωσε και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος ο οποίος πρότεινε οι επιχειρήσεις της χώρας να έχουν νέες Ψηφιακές Υπηρεσίες όπως:

– Εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών συναλλαγών

-Ψηφιοποίηση της δικαστικής ύλης και πλήρως ηλεκτρονικές διαδικασίες (E-Justice). Αυτό σημαίνει αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων, Διαλειτουργικότητα και διασύνδεση με όλα τα επιμέρους συστήματα, ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης στόχων και απόδοσης.

-Άμεση ενεργοποίηση μιας ενιαία πύλης για την ηλεκτρονική υποβολή & παρακολούθηση αδειοδοτήσεων που θα περιλαμβάνει τόσο την άδεια άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας όσο και την περιβαλλοντική αδειοδότηση και θα συντονίζει τους αναγκαίους ελέγχους στην αγορά

-Ψηφιοποίηση γεωχωρικών πληροφοριών (χρήσεις γης, συντελεστές δόμησης, δασική & αρχαιολογική νομοθεσία) και δημιουργία ηλεκτρονικής υπηρεσίας για ηλεκτρονική έκδοση αδειών (GIS)

-Συστήματα ιχνηλασιμότητας για παρακολούθηση του εφοδιασμού και τη μείωση του λαθρεμπορίου (πχ σε τσιγάρα, καύσιμα)

-Ολοκληρωμένες υπηρεσίες εξαγωγών μέσω μιας Ενιαίας Πύλης Εξαγωγών.

«Όλα αυτά μπορούν και πρέπει να γίνουν με διεύρυνση του Outsourcing για εξοικονομήσεις και αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών. Ζητούμενο είναι η ποιότητα των υπηρεσιών και όχι το ποιος θα το κάνει» τόνισε ο κ. Σκέρτσος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.