Quantcast
Πρέπει να δουλεύουμε 198 ημέρες μόνο για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές - enikonomia.gr
share

Πρέπει να δουλεύουμε 198 ημέρες μόνο για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές

δημοσιεύτηκε:

Για να πληρώσουν τον λογαριασμό του 2018, οι Έλληνες φορολογούμενοι πρέπει να δίνουν όλα όσα βγάζουν, εργαζόμενοι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Ιουλίου 2018, για να εξοφλήσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών “Μάρκος Δραγούμης”, σύμφωνα με την οποία ο μέσος Έλληνας πρέπει να δουλεύει πενήντα ημέρες για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του σε άμεσους φόρους, 67 ημέρες για τους έμμεσους και 81 ημέρες για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Με βάση τις περιόδους των κυβερνήσεων που άσκησαν την φορολογική πολιτική τα τελευταία δέκα χρόνια στη χώρα, η μελέτη καταγράφει επιβάρυνση περίπου ενός μήνα την περίοδο 2009-2012 (ΠΑΣΟΚ), οπότε η ημέρα από τις 28 Μαίου μεταφέρθηκε στις 23 Ιουνίου. Την περίοδο 2012-5 (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) μετακινήθηκε οριακά στις 26 Ιουνίου, ενώ την περίοδο 2015-2018 (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) η ημέρα φορολογικής ελευθερίας έφτασε στις 18 Ιουλίου σχεδόν ένα μήνα μακρύτερα, με αποτέλεσμα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΚΕΦΙΜ Αλέξανδρος Σκούρας οι Έλληνες να δουλεύουν 198 ημέρες για το κράτος και μόλις 167 ημέρες για τους ίδιους.



Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης,η κυβέρνηση δεν πέτυχε τον στόχο είσπραξης φόρων και εισφορών που είχε θέσει στον Προϋπολογισμό του 2017. Στον Προϋπολογισμό του 2018 προβλέπει την επιπλέον αύξηση των Έμμεσων Φόρων κατά 3,4%, των Άμεσων Φόρων κατά 1,6% και των Καθαρών Κοινωνικών Εισφορών κατά 4,9% σε σχέση με όσα προϋπολόγιζε πέρσι.

Η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών και μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φινλανδών και των Ιταλών. Ταυτόχρονα, η ικανοποίηση των Ελλήνων από τις κρατικά παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, καθώς και από τη δικαιοσύνη, είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.