Quantcast
Διορθώνεται η αδικία με τα ένσημα των ωρομίσθιων καθηγητών - enikonomia.gr
share

Διορθώνεται η αδικία με τα ένσημα των ωρομίσθιων καθηγητών

δημοσιεύτηκε:

Λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει με τα ασφαλιστικά ημερομίσθια των καθηγητών που διδάσκουν λίγες ώρες σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών δίνει  απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου.
Οι μερικώς απασχολούμενοι καθηγητές επιστρέφουν στις ασφαλιστικές διατάξεις που ίσχυαν στο πρ. ΙΚΑ, προκειμένου να μην χάνουν ένσημα και ασφαλιστικές ημέρες. Αυτό σημαίνει πως παύει να υφίσταται η ερμηνεία που είχε δοθεί τον Δεκέμβρη με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ και ο υπολογισμός των ενσήμων δεν θα γίνεται με βάσει τις ώρες απασχόλησης, αλλά όπως και πριν, με βάσει τις ημέρες απασχόλησης.

Σύμφωνα με νομοθετικές διατάξεις του 2016 και του 2017 το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους απασχόλησης καθορίστηκε στις 21 διδακτικές ώρες κατ’ αντιστοιχία με το ωράριο των εκπαιδευτικών της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η συμπλήρωση του πλήρους ωραρίου των 21 ωρών αντιστοιχεί σε 25 ημέρες ασφάλισης μηνιαίως, ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών μέσα στην εβδομάδα. Δηλαδή αν ο εκπαιδευτικός συμπληρώνει 21 ώρες με 3 ημέρες εργασίας την εβδομάδα δικαιούται και πάλι πλήρη ασφάλιση με 25 ένσημα το μήνα.

Δεδομένης της ιδιομορφίας της απασχόλησης των καθηγητών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, η χθεσινή απόφαση παρεμβαίνει στο ασφαλιστικό καθεστώς όσων απασχολούνται με λιγότερες από 21 ώρες την εβδομάδα, διευκρινίζοντας τα εξής : στις περιπτώσεις των καθηγητών με μειωμένο ωράριο, για τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης ανά μήνα, θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του τ. ΙΚΑ. Παλαιότερη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ (Δεκέμβρης 2017) είχε ορίσει πως σε περίπτωση που το εβδομαδιαίο ωράριο δεν είναι πλήρες (21 ώρες) τότε και οι ημέρες ασφάλισης υπολογίζονται κατά αναλογία. Για παράδειγμα, καθηγητής με εργασία 16 ωρών την εβδομάδα δικαιούνταν 19 ημέρες ασφάλισης το μήνα. Η ερμηνεία αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οδηγούσε – κατά τα σωματεία των εκπαιδευτικών – σε σημαντική απώλεια ενσήμων, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην συγκεντρώνουν τα απαραίτητα ένσημα για ταμείο ανεργίας, για ικανότητα κ.α. Στην πράξη ήταν σύνηθες οι καθηγητές των φροντιστηρίων να «απλώνουν» ώρες στην εβδομάδα, ώστε να παίρνουν περισσότερα ένσημα.

Η χθεσινή απόφαση θεραπεύει το εν λόγω ζήτημα, καθώς οι μερικώς απασχολούμενοι καθηγητές θα ασφαλίζονται σύμφωνα με τους κανόνες του πρ. ΙΚΑ. Αυτό κατά κανόνα σημαίνει πως όσοι αμείβονται με περισσότερα από 277 ευρώ το μήνα, θα ασφαλίζονται για όσες ημέρες εργάζονται, ανεξάρτητα από τις ώρες κατά τις οποίες διδάσκουν την ημέρα. Αν π.χ. διδάσκουν 3 ώρες την ημέρα για 5ήμερο, αλλά λαμβάνουν μισθό πάνω από 277 ευρώ, δικαιούνται τόσα ένσημα όσες ημέρες δουλεύουν. Αναλυτικά, για την ασφάλιση της μερικής απασχόλησης προβλέπονται :

  1. Αν κάποιος εργάζεται με μειωμένο ωράριο, αλλά όλες τις εργάσιμες ημέρες δικαιούται :

      α) Αν οι ημερήσιες αποδοχές του είναι ίσες ή μεγαλύτερες από το ημερομίσθιο της 1ης Ασφαλιστικής Κλάσης του πρ ΙΚΑ (11,06 ευρώ) τότε του αναγνωρίζονται τόσα ένσημα όσες είναι οι πραγματικές μέρες απασχόλησης του μήνα, δηλαδή έως 22 μέρες.

      β) Αν οι ημερήσιες αποδοχές του είναι μικρότερες τότε γίνεται διαίρεση των μηνιαίων αποδοχών με το 11,06 και το κλάσμα θεωρείται ως ολόκληρη ασφαλιστική ημέρα. Παράδειγμα: Υπάλληλος που εργάζεται σε ιδιωτική επιχείρηση 2 ώρες την ημέρα και παίρνει 170 ευρώ το μήνα, οι ημέρες που του αναγνωρίζονται θα είναι: 170/11,06=15.37, δηλαδή 16 ημέρες ασφάλισης.

  2. Αν κάποιος εργάζεται με πλήρες ωράριο, αλλά λιγότερες ημέρες (εκ περιτροπής εργασία), στην περίπτωση που εργάζεται έως 2 ημέρες του αναγνωρίζονται όσες πραγματικά ημέρες εργάστηκε. Αν εργάζεται από 3 ημέρες και πάνω, τότε του αναγνωρίζεται μια ημέρα επιπλέον.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.