Quantcast
Ψαλιδόπουλος: Ανοιχτό το θέμα των συντάξεων-Πιο θετική η έκθεση του ΔΝΤ - enikonomia.gr
share

Ψαλιδόπουλος: Ανοιχτό το θέμα των συντάξεων-Πιο θετική η έκθεση του ΔΝΤ

δημοσιεύτηκε:

Πιο θετική από την προηγούμενη θα είναι η οριστική έκθεση του  ΔΝΤ για την Ελλάδα, η οποία και θα εμπεριέχει την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπράγματευσης των περικοπών στις συντάξεις από Ιανουάριο του 2019.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος σημείωσε πως η πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη βάση. Αυτή είναι και η επίσημη θέση του ΔΝΤ, που εκφράζει όμως σοβαρές επιφυλάξεις για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.

«Η συμφωνία βάζει το θέμα του χρέους σε πιο ασφαλή πορεία, τουλάχιστον μέχρι το 2032 – 2033» είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στις περικοπές των συντάξεων, είπε ότι αν και έχουν νομοθετηθεί «η συζήτηση για το εάν θα εφαρμοστούν και πως τα μέτρα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Θα γίνει μετά τον Αύγουστο του ’18».

Αναφερόμενος στα υψηλά πλεονάσματα ο κ. Ψαλιδόπουλος τόνισε ότι «στο μέτρο που η Ελλάδα εφαρμόζει τα συμφωνημένα και αποδεικνύει στους ευρωπαίους εταίρους ότι δεν εξω­κείλει προς καταστάσεις της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, θα μπορέσει να τους πείσει, πως αυτή η επιμονή τους στα υψηλά πλεονάσματα είναι υπερβολική και πιθανό στο μέλλον να συζητηθεί πολύ».

Σημειώνεται ότι η οριστική έκθεση του ΔΝΤ θα δοθεί στη δημοσιότητα τέλη Ιουλίου. Τα πρώτα συμπεράσματα ωστόσο αναμένεται να γίνουν γνωστά από ώρα σε ώρα, καθώς χθες ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών των εκπροσώπων του Ταμείου στην Αθήνα.

Παρά την επισήμανση του κ. Ψαλιδόπουλου ότι η τελική έκθεση θα είναι πιο θετική από την προηγούμενη του οργανισμού, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Ταμείο θα εμφανιστεί πιο αυστηρό στις επισημάνσεις τους από ό,τι οι Ευρωπαίοι.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι εκτιμήσεις του Ταμείου για τις προοπτικές ανάπτυξης. Στο μέτωπο αυτό ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαμηλώσει αισθητά τον πήχυ.


Πηγή: Ναυτεμπορική

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.