Quantcast
Μογκάνταμ (πρώην διευθυντής ΔΝΤ): Η Ευρώπη να περιορίσει τις απαιτήσεις από την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Μογκάνταμ (πρώην διευθυντής ΔΝΤ): Η Ευρώπη να περιορίσει τις απαιτήσεις από την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωζώνη πρέπει να περιορίσει τώρα τις μεταρρυθμίσεις που ζητά από την Ελλάδα, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, αναφέρει ο Ρεζά Μογκάνταμ (Reza Moghadam), ο έως πέρυσι Διευθυντής Ευρωπαικών Υποθέσεων του ΔΝΤ και σήμερα αντιπρόεδρος της Morgan Stanley, σε άρθρο που δημοσιεύουν οι Financial Times με τίτλο: “Το αδιέξοδο μπορεί να αντικατασταθεί από τη λογική στη διαπραγμάτευση της Ευρωζώνης με την Ελλάδα”. 

“Τώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε την Κριστίν Λαγκάρντ, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί την αποπληρωμή της δόσης της προς το Ταμείο, υπάρχει ένα μικρό χρονικά παράθυρο ευκαιρίας να διαμορφωθεί μία αναγκαία νέα προσέγγιση. Αυτή μπορεί να βασισθεί σε τρεις άξονες: Στην εφαρμογή λίγων βασικών μέτρων για να δοκιμασθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, στη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για να αρθεί η απειλή μίας χρεοκοπίας το επόμενο τρίμηνο και ένα νέο πρόγραμμα που θα αποτελέσει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα περιορισμένο αλλά κρίσιμο σύνολο μεταρρυθμίσεων, θα ήταν καλύτερα να ετοιμασθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη”, σημειώνει ο Μογκάνταμ. 

“Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την άμεση ψήφιση νόμων για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. την εξάλλειψη των γενναιόδωρων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη μεταρρύθμιση της πολιτικής για τον ΦΠΑ και την καθιέρωση αυστηρών μέτρων κατά της διαφθοράς”, αναφέρει, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να τα υλοποιήσει σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. 

Οι δύο πλευρές πρέπει, σύμφωνα με τον Μογκάνταμ,  να αρχίσουν τον καθορισμό του περιεχομένου και των παραμέτρων του μακροπρόθεσμου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. “Αυτό θα περιλάμβανε αναπτυξιακά μέτρα, όπως μεταρρυθμίσεις στην αγορά προιόντων και εργασίας  καθώς και την εκκαθάριση των κακών δανείων του τραπεζικού συστήματος”. 

Κατά την άποψη του πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, χρειάζεται και μία λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, η οποία θα μπορούσε να γίνει με δύο τρόπους: “Ο ένας είναι η ανταλλαγή χρέους με μετοχές: Η Ευερωζώνη θα μπορούσε να ανταλλάξει κάποιες από τις απαιτήσεις της με τραπεζικές μετοχές και μετοχές εταιρειών που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, μειώνοντας το βάρος του χρέους και προσφέροντας κίνητρα για τις ιδιωτικοποιήσεις…Επιπλέον, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα πιο ακριβά δάνεια από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με φθηνότερα, μακροπρόθεσμα δάνεια από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας, αίροντας έτσι την λανθάνουσα απειλή στάσης πληρωμών έναντι των επίσημων πιστωτών”. 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.