Quantcast
Μοσκοβισί: Το δεύτερο μνημόνιο θα είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς εάν δεν είχαν προκηρυχθεί εκλογές το 2015 - enikonomia.gr
share

Μοσκοβισί: Το δεύτερο μνημόνιο θα είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς εάν δεν είχαν προκηρυχθεί εκλογές το 2015

δημοσιεύτηκε:

Ήταν σωστό που σώσαμε την Ελλάδα από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία καθώς έτσι προστατεύσαμε την οικονομία της Ευρωζώνης και έτσι αποφύγαμε τις καταστροφικές συνέπειες για ορισμένες από τις οικονομίες της Ευρωζώνης, σημειώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιερ Μοσκοβισίσε άρθρο του στην Die Welt με τίτλο “Μαθήματα από την Ελλάδα”.

Όπως αναφέρει ο Μοσκοβισί στο άρθρο του, χωρίς την ευρωπαϊκή βοήθεια, η Ελλάδα θα είχε καταρρεύσει και θα βρισκόταν και πολιτικό οικονομικό χάος εδώ και δεκαετίες.

Ενώ σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης επισημαίνει ότι, αυτό είναι καλή είδηση ​​τόσο για την χώρα όσο και για τη ζώνη του ευρώ. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου 8 ετών που ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή για τον ελληνικό λαό και αποσταθεροποιούσε τη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι, η λήξη του προγράμματος της χώρας δεν σημαίνει το τέλος της διαδρομής. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.

Εν συνεχεία κάνει ένα απολογισμό για τα μνημόνια της χώρας λέγοντας, ότι, το πρώτο το 2010 έως το 2012 ήταν πολύ βραχυπρόθεσμο και πολύ επικεντρωμένο στα δημοσιονομικά. Επομένως δεν θα μπορούσε να επηρεάσει τα δομικά προβλήματα της χώρας. Αν και το δεύτερο πρόγραμμα (2012-2015) έδωσε περισσότερες συγκεκριμένες απαντήσεις ήταν επίσης πολύ περιορισμένο χρονικά. Μόνο στο τρίτο πρόγραμμα (2015-2018) κατέστη δυνατό να εφαρμοστούν οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο “Tο δεύτερο πρόγραμμα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2014 αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν προχωρήσει τη μεταρρύθμιση στις συντάξεις και είχαν εφαρμόσει τη μείωση του ΦΠΑ για τα νησιά..Αντίθετα προκηρύχθηκαν εκλογές και οι Έλληνες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε σε εξάμηνη ένταση με την ΕΕ και τις αγορές”.

Ενώ σχετικά με τις εντάσεις που υπήρξαν μεταξύ Σόιμπλε και Βαρουφάκη για την Ελλάδα ,τονίζει: “Είδα τον τότε Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λέει στον Έλληνα ομόλογό του ότι δεν τον εμπιστεύεται. Και μια φορά χρειάστηκε να χωρίσω τον Γερούν Ντάισελμπλουμ από τον Γιάνη Βαρουφάκη, πριν έρθουν στα χέρια”.

“Χρειάστηκε μεγάλη υπομονή για να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος το καλοκαίρι του 2015 και να βρεθεί μια έξοδος από το αδιέξοδο με τη βοήθεια του τρίτου προγράμματος που δεν θα ήταν απαραίτητο χωρίς αυτά τα πολιτικά επιχειρήματα” συμπληρώνει ο Γάλλος πολιτικός.

Τέλος όσον αφορά στην επόμενη μέρα της Ελλάδας μετά τις 20 Αυγούστου Μοσκοβισί επισημαίνει ότι “η ΕΕ παραμένει στο πλευρό της Ελλάδας προκειμένου να διασφαλίσει ότι η χώρα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Η παρακολούθηση δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα. Δεν περιέχει νέες απαιτήσεις ή μεταρρυθμίσεις. Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσει τη στήριξη αυτή για να ολοκληρώσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν από την Ελλάδα να υλοποιήσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο”.


Πηγή: Die Welt










share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.