Quantcast
Εκρηκτική άνοδος του τουρισμού στο πρώτο εξάμηνο - enikonomia.gr
share

Εκρηκτική άνοδος του τουρισμού στο πρώτο εξάμηνο

δημοσιεύτηκε:

Με εκρηκτικούς ρυθμούς αυξήθηκε η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τον Ιούνιο, οι αφίξεις των τουριστών στη χώρα σημείωσαν αύξηση 22,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, με τις εισπράξεις να αυξάνονται κατά 16%, ενώ το πρώτο εξάμηνο οι αφίξεις των τουριστών και οι εισπράξεις σημείωσαν άνοδο κατά 19,1% και 18,9%, αντίστοιχα, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα 210 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, μικρότερο κατά 527 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017, λόγω της επιδείνωσης κυρίως του ισοζυγίου αγαθών και δευτερευόντως του ισοζυγίου των πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Το πρώτο εξάμηνο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 3,8 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 555 εκατ. ευρώ από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2017. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών (κυρίως) και στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, τα ισοζύγια υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων σημείωσαν βελτίωση.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για καύσιμα, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αύξηση των τιμών των καυσίμων. Επιδείνωση παρουσίασε- σε μικρότερο βαθμό- και το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα. Όσον αφορά στο ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 13,7% (12,6% σε σταθερές τιμές), ο οποίος ήταν ταχύτερος από το ρυθμό αύξησης των αντίστοιχων εισαγωγών (9,3% και 9,2% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα). Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών ως απόλυτο μέγεθος ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών, με αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.