Quantcast
Πώς η τουρκική κρίση και η κατάρρευση της λίρας επηρεάζει την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Πώς η τουρκική κρίση και η κατάρρευση της λίρας επηρεάζει την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Η Handelsblatt αναλύει πώς η κατάρρευση της λίρας μπορεί να πλήξει την ελληνική οικονομία σε μια κρίσιμη συγκυρία, ενώ η SZ επιρρίπτει στην ευρωπαϊκή αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ έλλειψη οράματος.

Τις πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική οικονομία εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης που σημειώνει η αξία της τουρκικής λίρας επισημαίνει η Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση. Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ σημειώνει ότι η απόφαση να πωλήσει το 2016 ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας τη Finansbank, θυγατρική της στην Τουρκία, αποδεικνύεται εκ των υστέρων ορθότατη. «Μια τουρκική τράπεζα είναι το τελευταίο που θέλει να έχει κανείς αυτή την ώρα. Εξαιτίας της πτώσης της λίρας ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που έχουν λάβει σε ξένο νόμισμα. Έτσι η νομισματική θα μπορούσε να εξελιχθεί γρήγορα σε τραπεζική κρίση», γράφει ο γερμανός ανταποκριτής της Handelsblatt, προσθέτοντας ότι οι ανησυχίες αυτές αντικατοπτρίζονται στην πτωτική πορεία των μετοχών του τουρκικού τραπεζικού κλάδου, που σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν χάσει το ήμισυ της αξίας τους στο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών.

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι παρότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν συμμετοχές σε τράπεζες της γειτονικής χώρας, και οι μετοχές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου κινήθηκαν πτωτικά τις προηγούμενες εβδομάδες. «Η Ελλάδα θεωρείται αναδυόμενη αγορά. Ως εκ τούτου αναλυτές και επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο το ελληνικό χρηματιστήριο να βρεθεί στη δίνη της τουρκικής κρίσης. […] Οι τουρκικές αναταράξεις αποτυπώνονται και στα ελληνικά χρεόγραφα. Τα ομόλογα της Ελλάδας βρίσκονται εδώ και μήνες υπό πίεση λόγω της σύγχυσης στην Ιταλία, τώρα προστίθεται ως επιπρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας η κρίση της λίρας. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, που είχε υποχωρήσει τον Ιανουάριο σε 3,64%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, ανέρχεται τώρα σε 4,3%», γράφει η Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι «η άνοδος (σ.σ. της απόδοσης) έρχεται σε ακατάλληλη στιγμή, δεδομένου ότι κανονικά η Ελλάδα θα πρέπει μετά το τέλος του προγράμματος που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα να αναχρηματοδοτείται και πάλι αυτόνομα στις αγορές. Με τέτοιους όρους όμως αυτό θα ήταν καταστροφικό», τονίζει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι «οι υψηλές αποδόσεις δείχνουν πόσο ευαίσθητη εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα απέναντι σε εξωτερικά σοκ».

Επωφελείται ο κλάδος των ακινήτων;

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι η τουρκική κρίση προκαλεί νευρικότητα και στους Έλληνες εξαγωγείς. «Η Τουρκία είναι μετά την Ιταλία, τη Γερμανία και την Κύπρο, η σημαντικότερη αγορά. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανήλθε το 2017 σε σχεδόν 2,8 δις ευρώ, εκ των οποίων 1,95 δις αντιστοιχεί στις ελληνικές εξαγωγές», γράφει η Handelsblatt. Επισημαίνει ακόμη ότι ούτε και ο ελληνικός τουριστικός κλάδος βλέπει με χαρά τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία, δεδομένου ότι «η πτώση της λίρας κάνει φθηνότερα τα ταξίδια στην Τουρκία. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτές αυξάνονται στην Τουρκία, αντιθέτως μένουν στάσιμες στην Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τέλος γράφει ότι «ο κλάδος των ακινήτων θα μπορούσε να επωφεληθεί από την κρίση. […] Κτηματομεσίτες στην Αθήνα κάνουν λόγο για διαρκώς αυξανόμενο ρεύμα Τούρκων που ενδιαφέρονται» να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα.

Πηγή: Deutsche Welle



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.